IEA hever etterspørselsprognosen

Det internasjonalke energibyrået IEA har hevet sin etterspørselsprognose for 2004, og venter nå en vekst på 1,4 millioner fat pr. dag fra 2003 til 2004

19.05.08 00:56

I forhold til IEAs foregående prognose er estimatet økt med 220.000 fat pr. dag. Det er økt etterspørsel i visse utviklingsland ledet an av Kina som er grunnen til økning. OECD-landene virker imidlertid dempende på etterspørselsveksten IEA ser i år.Vekstestimatet på 1,4 millioner fat er noe lavere en det amerikanske energidepartementets anslag på 1,6 millioner fat, som ble presentert i går kveld. Les mer her:

Senker vekstestimatene for olje

Ifølge IEA lå produksjonen av råolje på 82,1 millioner fat pr. dag i januar, stort sett uendret fra desember. Produksjonen utenfor økte marginalt, mens OPEC produksjon falt tilsvarende.OPEC-10s produksjon er anslått til 25,8 millioner fat pr. dag i januar, som tilsier en overproduksjon på 1,3 millioner fat pr. dag. Iraks produksjon som ikke er omfattet av kvotesystemet lå på 2 millioner fat pr. dag sist måned. IEA mener OPEC nå har ekstrakapasitet tilsvarende 1,5 millioner fat pr. dag.Når det gjelder lagerutviklingen så falt de med 1,26 millioner fat pr. dag gjennom desember, men endte 56 millioner fat over nivået ved utgangen av 2002. Dekningsgraden er på historisk lave 51 dager med forbruk.IEA mener lagrene i USA fortsatt er stramme, men at de nå er tilbake på komfortable nivåer i Europa og i Asia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.