RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IEA oppjusterer oljeetterspørselen(Ny)

Sist oppdatert:
Det internasjonal energibyrået IEA har i dagens månedsrapport oppjusert sitt anslag for oljeetterspørselen i 2005 og behovet for OPEC-olje i andre kvartal
IEA mener verdens oljeetterspørsel i 2005 nå vil havne på 83,4 millioner fat pr. dag, en økning på 300.000 fat fra forrige månedsrapport.

Det er en økning på 22 prosent i forhold til forrige vekstestimat på 1,52 millioner fat pr. dag fra 2004 til 2005. IEA ser nå en økning på 1,81 millioner fat pr. dag i år.

Det er i hovedsak økte estimater for etterspørselen i Kina og USA som trekker opp. IEA hadde tidligere forventet at de høye energiprisene vil legge en demper på etterspørselen i Kina og USA, men dette har ikke slått til.

- De ferskeste rapportene indikerer at den amerikanske økonomien med økt sannsynlighet vil holde momentumet som ble bygget opp i slutten av 2004 inn i første halvdel av 2005, melder IEA.

De påpeker også at den gode utviklingen i amerikanske økonomi har dratt med seg Kina.

IEA følger dermed etter det amerikanske energidepartementet som tidligere denne uken revidert opp sien anslag for både etterspørselsveksten og behovet for OPEC-olje.

For andre kvartal isolert ser IEA nå en etterspørselsvekst på 1,64 millioner fat pr. dag sammenlignet med samme kvartal i fjor, etter å ha revidert opp estimatene for etterspørselsveksten i første og andre kvartal i år med 400.000 fat pr. dag som følge av det kalde været den siste tiden.

Mer OPEC-olje

Når det gjelder behovet for olje fra oljekartellet OPEC, det såkalte Call-on-OPEC er hevet med 400.000 fat pr. dag til 27,4 millioner fat for andre kvartal som følge av revisjonen av etterspørselsestimatene.

Også her følger de det amerikanske energidepartementets analyser, og viser til økt etterspørsel og lavere enn tidligere forventet produksjon fra produsentene utenfor OPEC.

IEA reviderer også opp Call-on-OPEC for første kvartal med 500.000 fat pr. dag til 29,6 millioner fat pr. dag.

Økt produksjon

De siste tallene til IEA viser at verdens oljeproduksjon fikk et hopp i februar, totalt 885.000 fat pr. dag sammenlignet med januar. Det ga en total produksjon på 84,3 millioner fat pr. dag i februar.

Det var en økning i OPECs produksjon på 390.000 fat og økninger i blant annet Nordsjøen og Russland som trakk opp. Russland snudde forøvrig fire måneder med fallende produksjonstakt i februar.

Oljelagrene i OECD viste ingen større endring i januar og dekker fortsatt 15 dagers forbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere