RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IEA oppjusterer oljeetterspørselen(Ny)

Sist oppdatert:
Det internasjonale energibyrået IEA har i dag oppjustert sitt anslag for den globale etterspørselen etter olje. De ser også økt behov for OPEC-olje i år
IEA har i sin nye månedsrapport hevet sitt estimat for veksten i oljeetterspørselen i år fra 1,44 millioner fat pr. dag til 1,52 millioner fat pr. dag. Det gir en samlet etterspørsel i år på omkring 84 millioner fat pr. dag.

Energibyrået har i samme rapport økt veksten for 2004 etter en revisjon av fjerde kvartalstallene. Dette øker fjorårets etetrsprøselsvekst fra forrige anslag på 2,65 millioner fat til 2,68 millioner fat pr. dag.

Øker Call-on-OPEC

De har i samme rapport økt sitt anslag for behovet for OPEC-produsert olje i andre kvartal fra 26,8 millioner fat pr. dag til 27 millioner fat. Bakgrunnen er en revisjon av forventet oljeproduksjon utenfor oljekartellet, hvor de nå ser lavere produksjon i Russland og i OECD-landene.

Kuttet for NON-OPEC produksjonen er på 175.000 fat pr. dag.

Call-on-OPEC for 2005 totalt sette økes fra 28 millioner millioner fat i begynenlsen av januar til 28,3 millioner fat i dagens rapport. Dette er gode nyheter for blant annet tankrederne.

For første kvartal er situasjonen nå ifølge IEA at behovet for OPEC-olje er større en faktisk produksjon. Det er første gang på to år at Call-on-OPEC er større enn kartellets produksjon.

Produksjonsfall

OPECs samlede produksjon falt ifølge IEA med 770.000 fat i januar til 28,8 millioner fat pr. dag som følge av kutt i overproduksjon og store problemer for Iraks eksport.

IEA mener at det i første kvartal er behov for 29,1 millioenr fat pr. dag med olje fra OPEC.

Den totale produksjonen i januar lå ifølge IEAs tall på 83,6 millioner fat pr. dag, et fall på 645.000 fat pr. dag fra desember. Foruten fall i OPECs produksjon, så viste den russiske produksjon et fall for fjerde måned på rad.

Når det gjelder OPEC forventer IEA at kartellet kan øke sin produksjonskapasitet med omkring 1 million fat i år.

Oljelagrene

Olejlagrene i OECD-området falt med 85 millioner fat i desember til 2.577 millioner fat, og er dermed 52 millioner fat høyere enn på samme tid i fjor.

OECD har nå lagre tilsvarende 51 dagers forbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere