RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IEA ser økende oljeetterspørsel i 2006

Sist oppdatert:
Det internasjonale energibyrået IEA har justert opp sin etterspørselsprognose for 2006 med hovedvekt på andre halvår neste år. De øker også Call-on-OPEC
IEA løfter nå sine etterspørselsestimater for olje på verdensbasis etter å ha senket prognosene flere anledninger i år. De ser nå en etterspørselsvekst på 1,79 millioner fat pr. dag i 2006, opp fra 1,7 millioner fat pr. dag i forrige månedsrapport.

De peker på to hovedforhold og det er de midlertidige effektene av orkanene i høst på etterspørselen i USA, og det uvanlig milde været i oktober og november. Det legger da også hoveddelen av veksten neste år til andre halvår.

De økte vekstprognosen, har også medført at IEA øker behovet for olje fra oljekartellet OPEC, det såkalte Call-on-OPEC. De ser nå en snittetterspørsel etter OPEC-olje på 28,5 millioner fat pr. dag i 2006, opp fra 28,3 millioner fat pr. dag i forrige rapport for en måned siden.

- I første del av 2006, er amerikansk etterspørselvekst ventet å snitte 220.000 fat pr. dag før det øker til 500.000 fat pr. dag i andre halvår av året mot det lave orkan- og vær påvirkede 2005-utgangspunktet, skriver IEA.

De registrerer også klare tegn på at den kinesiske etterspørsel har tatt seg opp igjen i tredje kvartal i år etter flere måneder med svak vekst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere