RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iiiiiskaldt i varmen

Egg, sukker, litt kremfløte, et par visp – og vips, så har du hjemmelaget iskrem.

Smaken av hjemmelaget iskrem slår all den isen du noen gang har kjøpt i butikken. Dessuten er den blottet for konserveringsmidler og kunstige fargestoffer.

Fløteis lages naturligvis med fløte, men du kan også lage iskrem med melk. Iskremen trenger heller ikke være så søt, du tilsetter akkurat så mye sukker du ønsker selv.

Go nuts and say cheese
Nøtter er en klassiker i iskrem-verdenen. Pecan og pistasje er selvfølgelig smakfullt, men også hasselnøtter, valnøtter og krokan med mandler gjør seg godt i iskremen. Sammen med nøttene kan du også tilsette frukt, bær, fruktpuréer eller sjokolade- og karamellbiter.

Det finnes mange rare kombinasjoner innen iskrem, og mange virker nesten litt i rareste laget. Øl-is og te-is er to eksempler. Du kan til og med lage is med din favorittost. Den må ha en kremaktig eller myk konsistens, chèvre og camembert er absolutt anvendelige. Serverer du en oste-is sammen med noen friske grønnsaker og noen smørkjeks får du en fin forrett eller mellomrett.

Velg den smaken du selv liker best og kombiner med grunnelementene i iskremen. Hakkede non-stop og daimkuler er kanskje det beste for barna. Men for de godt voksne kan man gjerne tilsette en liten skvett cognac i sjokoladeisen før den settes til frysing.

Kjølig historie
Opprinnelig kommer isen fra Kina. Der lagde man søtede fruktdrikker som ble oppbevart i snø i underjordiske iskjellere. I Pompei, som ble begravet av vulkansk aske rundt år 70 e.Kr., er historiens første kjente iskrembar gravet frem. Iskremen kan dermed trygt sies å ha lange tradisjoner.

Marco Polo tok med seg oppskriften på frukt- og melkeis fra Kina til Europa i omkring år 1300. Isen ble da svært populær i samfunnets øvre lag.

Italienerne er kjent for sin fantastiske is. De var tidlig ute med å videreutvikle og videreføre konseptet. Da prinsessen av Firenze, Katarina av Medici, i 1533 giftet seg med Henrik av Valois, senere kong Henrik 2. av Frankrike, tok hun med seg en ismaskin til sitt nye hjemland. Slik kom melkeisen også til Frankrike. Siden har den kalde oppfinnelsen trosset landegrenser, og gått sin seiersgang over hele Europa og resten av verden.

Vanilje-is
Bringebæris med kesam
Honning- og mandelis
Te-iskrem
Sverres sjokoladeis
Ingefæriskrem
Camembertiskrem
Øl-is
Hvit sjokolade-is med pistasjer
Rips-is

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere