Selv om Ikeas ansatte på Furuset har sluppet permitteringer, gleder de seg til å se kundene fredag.

- Vi er litt spent på hvor mange som kommer, men vi tror at kundene ønsker å komme til Ikea, og vi er glade for det, sier assisterende varehussjef Vegar Aabø ved Ikea Furuset til Nettavisen.

I 103 dager har Ikea på Furuset vært stengt. Likevel har alle ansatte vært i full jobb og varehuset har solgt varer med klikk-og-hent. Fredag åpner de dørene, og torsdag var varehuset opptatt med å gjøre om huset til å motta kunder.

Det blir begrensninger på hvor mange som kan være i varehuset på en gang. Regelen er én person på fire kvadratmeter og at man skal kunne holde to meters avstand. Aabø anbefaler også alle kunder om å beholde munnbindene på inne i varehuset og å sprite hendene ofte på dispenserne som blir satt ut i varehuset.

Artikkel fortsetter under Nettavisens uhøytidelige spørreundersøkelse.

Forbereder seg på kø

- Vi har regnet ut at vi kan ha 850 besøkende inne i varehuset, men vi kommer til å ligge på et lavere nivå enn dette. Vi vil følge med på kundestrømmen og justere etter det. Ved inngangen vil det bli køsystem og vektere ved inngangen og utgangen vil telle kunder for å sikre at det ikke blir for mange inne på en gang.

- Vi anbefaler at man ikke tar meg seg hele familien, slik at det blir mindre kø, sier Aabø.

Ut fra erfaring med korona-åpning på Ikea Slependen, der det ikke ble noe voldsomt trykk av kunder, er han usikker på hvor store køene utenfor varehuset blir fredag og gjennom helgen. Uansett har de montert om ekstra tak over kø-området, sånn i tilfelle.

- Der vi tror det kan komme en del kø, er i kundeservice, siden det nok er endel kunder sitter med varer som de gjerne vil ha byttet.

Ingen permitterte

I hele perioden som varehuset har vært stengt, har de 600 ansatte vært i full jobb og varehuset har solgt varer med klikk-og-hent.

Les også: Omsatte for 2,2 milliarder kroner under nedstengingen

Fredag åpner de dørene, og torsdag var varehuset opptatt med å gjøre om huset fra klikk-og-hent-drift til å ta imot kunder. Torget, som vanligvis er plassert foran kassene, har i koronatiden fungert som klargjøringsplass for kunder som har hentet eller fått tilkjørt varer. Ansatte som vanligvis har jobbet med kundetjenester i varehuset, har hatt nye oppgaver som for eksempel hjemkjøring.

Les også: Ikea eneste møbelkjede med hentegebyr i koronastengte varehus

Aabø forteller at det er god stemning på Ikea Furuset dagen før åpning. Selv om de har sluppet permitteringer, er det ikke varehuset helt den samme uten kundene.

- Folk er lykkelige over at kundene skal komme tilbake. Jobben blir litt monoton og ensformig når man ikke får møte kundene. Det er jo derfor de jobber her, sier Aabø.