*Nettavisen* Nyheter.

IKEA stanser kjøttbollesalg i flere land

Foto: SCANPIX SWEDEN (Reuters)

IKEA trekker tilbake kjøttboller som kan inneholde hestekjøtt, fra varehus i enda flere land. I alt 24 land er nå berørt, men Norge er ikke blant dem.

26.02.13 15:31

Stockholm (NTB-TT-AFP): IKEA stanset mandag kjøttbollesalget i en rekke europeiske land etter at det ble funnet hestekjøtt i et parti som ble testet i Tsjekkia. De aktuelle kjøttbollene er produsert av det svenske selskapet Familjen Dafgård. Salgsstoppen gjaldt først 13 land, men ble senere utvidet til ytterligere elleve land.

– Vi tok avgjørelsen sent i går kveld. Som et ekstraordinært tiltak stanser vi salget av kjøttboller i alle land som Dafgård har levert til, sier Ylva Magnusson, presseansvarlig i IKEA-gruppen, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Nå er også land utenfor Europa berørt ettersom Dafgård har levert kjøttboller til Hongkong, Thailand og Den dominikanske republikk.

Her til lands er det Mathuset Holmens i Stavanger som produserer varen, og IKEA Norge kan derfor fortsette kjøttbollesalget.

Udeklarert hestekjøtt er de siste ukene blitt påvist i matvarer i en rekke europeiske land, også i Norge. Matmyndighetene er bekymret, både fordi hestekjøttet kan inneholde skadelige medisiner, og fordi all mat skal være sporbar.

Skandalen har herjet Europa i over en måned. Hestekjøtt i storfeprodukter ble først oppdaget i hamburgere og andre ferdigretter i Storbritannia og Irland. Senere ble det funnet hestekjøtt i franskprodusert frossen lasagne fra svenske Findus. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.