Gå til sidens hovedinnhold

IKEA stanser salg av kjøttboller i Sverige

Tsjekkiske inspektører har påvist hestekjøtt i kjøttboller fra IKEA. Kjøttbollene er produsert i Sverige.

Praha (NTB-Reuters-TT): Det er påvist hestekjøtt i kjøttboller fra IKEA, varsler tsjekkiske inspektører. Disse kjøttbollene er produsert i Sverige, mens norske IKEA får sine kjøttboller fra Stavanger.

I Sverige ble salget av varehusets kjøttboller stanset mandag.

– Av hensyn til eventuell bekymring blant våre kunder, stanser vi nå alt salg av kjøttboller i Sverige, sier Sara Paulsson, presseansvarlig for IKEA Sverige.

Hun har ingen opplysninger om hvorvidt andre IKEA-varehus i Europa planlegger å gjøre det samme. I mesteparten av Europa får IKEA kjøttbollene fra den svenske produsenten Dafgård.

Norskprodusert
De norske IKEA-butikkene får imidlertid sine kjøttboller fra Mathuset Holmens i Stavanger, ikke fra den svenske produsenten Dafgård, opplyser IKEA Norge til NRK.

– Vår leverandør har bekreftet overfor oss, senest i dag, at de ikke inneholder hestekjøtt, men storfe og annet de skal inneholde. Det er viktig for oss at maten inneholder det den skal, sier kommunikasjonssjef Camilla Lindemann.

Mathuset Holmens opplyser til NTB at all informasjon om denne saken håndteres av IKEA.

Rapportert til EU
Tsjekkias mattilsyn har innrapportert sitt funn til EU. Prøvene er tatt fra 760 kilo beslaglagte kjøttboller som skulle til IKEAs varehus i Brno, skriver den tsjekkiske nettavisa iDNES. Ifølge innholdsfortegnelsen skulle kjøttbollene inneholde storfekjøtt og svin.

Hvis opplysningene stemmer, er det første gang at det blir funnet hestekjøtt i produkter som er laget i Sverige.

Tsjekkias mattilsyn advarte allerede i januar mot de svært populære IKEA-kjøttbollene, den gang fordi det viste seg at de inneholdt et udeklarert soyaprotein. Også dette funnet ble innrapportert til EU.

I Danmark opplyser IKEA at de er i ferd med å undersøke saken for å finne ut om de aktuelle kjøttbollene er solgt i Danmark.

Hest i lasagne
Udeklarert hestekjøtt er de siste ukene blitt påvist i matvarer i en rekke europeiske land, også i Norge. Matmyndighetene er bekymret, både fordi hestekjøttet kan inneholde skadelige medisiner, og fordi all mat skal være sporbar. Det vil si at det skal være mulig å finne ut hvor alle ingrediensene kommer fra.

Skandalen har herjet Europa i over en måned. Hestekjøtt i storfeprodukter ble først oppdaget i hamburgere og andre ferdigretter i Storbritannia og Irland.

I begynnelsen av februar ble det funnet hestekjøtt i frossen lasagne fra svenske Findus.

Det er funnet hestekjøtt som er oppgitt å være storfekjøtt så langt borte som i Hongkong. (©NTB)

Fakta om IKEA Food

* I 2006 lanserte IKEA sitt eget matmerke, Ikea Food, basert på svenske oppskrifter og tradisjoner. Produktene er merket med IKEA, og selges i avdelingen Svenske spesialiteter på IKEA-varehusene. Maten serveres også i IKEAs restauranter.

* «Kjøttbollene lages etter vår tradisjonelle oppskrift med like god kvalitet som før, laget i Norge for IKEA. Våre velsmakende retter har ingredienser fra pålitelige leverandører i hver eneste bit», opplyser IKEA på sin norske hjemmeside.

* IKEA er en svensk, multinasjonal møbelvarehuskjede.

*I oktober 2011 var det 332 IKEA-varehus fordelt på 38 land.

* I Norge har IKEA seks varehus, i Oslo, Asker, Stavanger, Trondheim, Bergen og Kristiansand.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken