Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke aktuelt å forhandle om EØS

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er krystallklar.

Forrige helg vedtok Senterpartiets landsmøte å melde Norge ut av Schengen-samarbeidet, og at det må holdes en folkeavstemning om EØS-avtalen.

Noen uker tidligere vedtok SVs landsmøte at «Norge må ut av EØS».

- Svaret er nei
Regjeringskameratenes EØS-standpunkt skaper hodebry for statsminister Jens Stoltenberg.

Onsdag ble han konfrontert med dette i Stortingets muntlige spørretime.

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide lurte på om Stoltenberg er villig til å forhandle med Senterpartiet og SV om Schengen og EØS.

- Svaret på det spørsmålet, er nei, og det er fordi de partiene har sagt at det ikke skal forhandles, svarte Stoltenberg.

Han påpekte at de tre partiene ble enige om disse spørsmålene før valget i 2005, om at regjeringen skulle bygge videre på EØS-avtalen - og at de heller ikke skulle søke om EU-medlemsskap.

- Derfor har også Liv Signe Navarsete og Senterpartiet sagt at dette ikke skal stå i veien for et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, sa Stoltenberg, og la til:

- Det selv om Senterpartiet og SV er mot EØS, og vedtar det på hvert landsmøte. Akkurat som vi erkjenner, om vi skal sitte i regjering med de partiene, at det ikke er aktuelt å søke om EU-medlemsskap, sa han.

- Må føles pussig for Sps leder
Stoltenberg mente det var større uenigheter på borgerlig side, særlig når det gjelder den økonomiske politikken.

- Vi har avklart disse store uenighetene før valget, men dere har ikke avklart de største uenighetene med partiene dere ønsker å samarbeide med, slo han tilbake.

Eriksen Søreide var ikke fornøyd med svaret, og mente Stoltenberg bare forsøkte å snakke problemet bort.

Hun påpekte at Navarsete så sent som tirsdag gikk ut og sa at vedtaket fra landsmøtet «definitivt en sak for nye regjeringsforhandlinger».

Les også: Navarsete varsler Schengen-kamp
Les også: - We are shaken, but not stirred

- Så står statsministeren i dag og avviser Senterpartiets leder. Vi synes det er betryggende, men det må jo føles litt pussig for Senterpartiets leder, sa Eriksen Søreide, før Stoltenberg gjentok:

- Jeg viser til hva Senterpartiet og Liv Signe Navarsete har understreket, at dette ikke skal stå i veien for et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, sa han.

- Uttrykk for gjensidig respekt
SV påpekte i sitt landsmøtevedtak at de ikke vil bringe EØS-saken inn i eventuelle regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet til høsten.

KrFs Hans Olav Syvertsen mente statsministeren nå legger ned veto for eventuelle forhandlinger med SV og Sp etter valget.

- Med det har man da redusert landsmøteuttalelser fra de to landsmøtene til en høringsuttalelse fra et elevråd eller noe i den retningen, sa han.

Stoltenberg slo nok en gang tilbake:

- Det er ikke det det er snakk om. I 2002 og 2003, lenge før valget i 2005, forhandlet vi om de store uenighetene, sa han, og konstaterte:

- Det er et utrykk for gjensidig respekt, som vi har løst på en god måte i åtte år.

Kommentarer til denne saken