*Nettavisen* Nyheter.

Ikke alle skjønner dette merket

Foto: Linn Bøhler (Side2)

Mange nordmenn vet ikke lenger hva som er sunn mat.

25.10.12 21:46

(SIDE2): Nordmenn ønsker å endre kostholdet sitt, men klarer ikke navigere mellom alle kostholdsrådene. Hver fjerde av oss synes alle kostholdsrådene som har kommet de siste årene, gjør det vanskeligere å velge sunn mat.

Motsatte råd
Det viser en undersøkelse gjennomført for Helsedirektoratet.

Undersøkelsen ble presentert i forbindelse med Helsedirektoratets nystartede kampanje «Små grep, stor forskjell», som er en langsiktig satsing for å endre kostholdet mot et sunnere alternativ.

De siste årene har folk fått kostholdsråd fra alt fra myndighetenes fettfattige kostråd og nøkkelhullsmerking, til fettholdig lavkarbomat og steinalderdietter.

Det er kanskje ikke så rart mange lar seg forvirre, og nå vil myndighetene forsøke å gjøre kostrådene enklere å få med seg.

- Nøkkelhullsmerkingen skal fremdeles være et redskap for myndighetene til hvordan man kan ha et sunt kosthold. Halvparten sier de kjenner til hva merket er, men ikke alle skjønner hva det innebærer. Det må vi gjøre noe med, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp til Side2.

Sunn mat in
Undersøkelsen viser at nordmenn er opptatt av å spise sunt, men at mange sliter med å få det til i hverdagen. Tre av ti sier de planlegger å endre kostholdet sitt, men sju av ti av disse igjen sier det er vanskelig å få til.

Hovedårsakene til dette er at man ikke klarer å planlegge slik at man har de råvarene man trenger der og da eller man lager det man kan fra før. Andre skylder på tidsmangel, mens atter andre mener det er for dyrt å kjøpe sunn mat.

To av tre mener da også at billigere, sunn mat er løsningen på å spise sunnere mat, mens over halvparten mener tips til sunne retter vil gjøre det lettere å ha et sunt kosthold.

Tidlig krøkes
Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre var til stede på lanseringen, og mener det er særlig viktig å innføre gode spisevaner hos de yngste.

- Overvektige barn blir ikke borte om to-tre år på grunn av noen små grep, men det er riktig retning å gå, som del av flere ting som kan gjøres. Vi må få fokuset over på den tidlige fasen, før det ender med sykehus og behandlingssteder. Det vil nemlig koste både den det gjelder og samfunnet langt mer.

Dersom det er nødvendig med tiltak for å regulere sukker- og fettholdig matvarer, blant annet ved å forby markedsføring rettet mot barn, vil han gjøre det.

- Det er ikke kontroversielt å si at vi beskytter ungene våre. Vi vil sørge for reguleringer, dersom det er nødvendig.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.