*Nettavisen* Nyheter.

Ikke bare nød og elendighet

Trivelig, trygt og kjekt! Foto: (Olav Heyerdahl)

Nordmenn på jakt etter sol og varme reiser til Spania, Hellas og Tyrkia. Nesten ingen reiser til Afrika, hvorfor?

31.10.05 12:32

Jeg tror svaret er enkelt: Vi forbinder Afrika med krig, sult og nød. Men det er bare en liten flik av bildet!

I 2004 studerte jeg i Cape Town. I april trengte vi et avbrekk, og en gjeng av oss dro på dykketur til Tofu Beach i Mosambik. Etter borgerkrigens slutt i 1992 har Mosambik opplevd vekst på flere områder. Turister fra andre steder i Afrika bruker feriene sine til å oppleve den spektakulære naturen i det eksotiske landet, men europeere ser du få av.

olav 150
olav 150

Olav Heyerdahl (28) er utdannet tømrer og bygningsingeniør. Han planlegger nå Tangaroa ekspedisjonene - en seilas i bestefar Thors kjølvann med en mer manøvrerbar balsaflåte. Olav har ansvar for bygging og vedlikehold av flåten.

www.tangaroa.no

Mange av de såkalte beste stedene å dykke på i verden er dessverre ofte overdykket. Det blir ikke det samme når dykkinga skjer i kø, og armer og bein er i veien for opplevelsene. Det Indiske hav har så utrolig mye å by på. Og heldigvis finnes det fortsatt steder uberørte av menneskehender.

Tofu Beach er nettopp et slikt sted. Verken før eller siden har jeg hatt lignende dykkeopplevelser. Møtene med hvalhai og manta ray er noe av det feteste jeg har opplevd. Manta ray ser ut som en gigantisk flyndre, på størrelse med et brukbart stort husmorskjøkken. På utvalgte steder har den rensestasjoner der den stopper opp og blir befridd for alger og andre fremmedlegemer. Småfisk står klare til å suge i seg dette når mantaen ankommer.

Hvalhai er verdens største fisk og kan bli opp til 16 meter lang. Forestill deg å møte denne under vann. Glasset i dykkemaska gjør også at alt blir forstørret 25 prosent. Det første møtet ga meg rimelig høy puls. Kolossen kom rett mot meg, men var jo selvfølgelig bare nysgjerrig. Med sine halvannen meter mellom øynene, var jeg sikker på at vi skulle kollidere. Størrelsen til tross, er den et vennligsinnet vesen med god smidighet. Dessuten har den ikke tenner og lever kun av plankton og annet småtteri.

Dersom du skal på dykkertur, vil oppleve spennende og ny kultur, eller bare lengter etter en uberørt strand, så er østkysten av Afrika absolutt å anbefale. Perlene ligger tett, folk er trivelige, og det er trygt og enkelt og feriere der.

Har du vært i Afrika? Hva er dine erfaringer?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag