RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke be barna klemme bestemor

Foto: Colourbox
Sist oppdatert:
Har du noen gang bedt barna dine klemme besteforeldrene sine?

(SIDE2:) De fleste foreldre vil gå langt for å hindre at barna deres lar seg presse til sex i tenårene. Men noen råd er i drøyeste laget ...

I Storbritannia foregår en debatt om hvorvidt det skal være greit å be barna klemme besteforeldrene sine, skriver Daily Mail.

Forvirrer barna

Det er Lucy Emmerson, en av rådgiverne i Sex Education Forum, som har startet debatten. Hun mener at foreldre som ber barna gi besteforeldrene en klem eller et kyss på kinnet, mislykkes i å vise hvor grensene går for uønsket fysisk kontakt.

Mange foreldre vil nok kjenne seg igjen i situasjoner hvor slik «tvang» kan oppstå: Barna er sure fordi de ikke vil hjem eller er trøtte og slitne, og de vil ikke gi besteforeldrene en klem når de skal gå. Da velger mange foreldre å si til barna at de skal gi en ha det-kos likevel.

Slik atferd kan altså gjøre at barna ikke forstår at man ikke skal ha fysisk kontakt hvis man ikke vil det, mener Emmerson.

- Hvis du foreslår alternativer for barnet, som en high five, en klem, et slengkyss eller å vinke, vil barnet ha kontrollen, sier hun ifølge Independent.

Ingen tvang

Meg Barker, foreleser i psykologi ved The Open University, er enig. Hun mener at barn ikke engang skal tas med i familieselskaper mot sin vilje.

- Tvang er dessverre ganske vanlig, fra venner og familie som kysser og koser barna når de ikke vil, til venner og familie som prøver å overtale hverandre til å delta i sosiale sammenhenger som de ikke vil gå på, sier hun til Daily Mail.

- En enorm forskjell

Påstandene har fått kritikk fra flere hold, blant annet Family Education Trust.

- Barn og unge klarer å se at det er en enorm forskjell mellom å frivillig – og kanskje noen ganger motvillig – kysse en onkel eller tante på kinnet og å akseptere uønsket seksuell atferd, sier lederen Norman Wells.

Margaret Morrissey, leder for organisasjonen Parents Outloud, mener diskusjonen er latterlig.

- Hvis et barn ikke lærer hvordan man skal vise at man er glad i hverandre, vil de få store problemer når de blir tenåringer og voksne, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere