Ikke bli sinna på Angry Birds

Foto: (Getjar/Samsung)

Det er ikke DE som har infisert mobilen din.

16.11.10 21:26

[Mobilen.no]: Spillet Angry Birds er et av de mest populære spillene som har vært på iPhone, og for noen uker siden ble spillet også tilgjengelig på Android-mobiler.

Det tok imidlertid ikke lang tid før noen prøvde å misbruke det populære spillet. I forrige uke dukket det nemlig opp en app i Android Market som angivelig skulle gi deg flere brett til Angry Birds. I virkeligheten var det en app som installerte flere programmer på mobilen uten ditt samtykke, ifølge Mobil.se.

Appen utnyttet et sikkerhetshull i Android OS som gjør det mulig at én app snikinstallerer andre programmer som du ikke ser tilgangene til. Blant annet kunne app-en potensielt lese av GPS-koordinater, kopiere kontaktlister og sende betalings-SMS uten at du hadde samtykket til akkurat det. Sikkerhetsselskapet Scio Security stod bak det hele, men hevdet at de kun var ute etter å avsløre sikkerhetshullet i Android.

Det er ikke første gang Android Market blir brukt til å spre skadelige programmer, og det blir neppe siste gang på grunn av den åpne plattformen systemet bygger på.

Les mer: Krever at du sier ja til det utroligste

Frihetens bakside
I sterk kontrast til Apples lukkede system med App Store, står Android Market vidåpen for alle som måtte ønske å legge ut nesten hva som helst av innhold. Det inkluderer dessverre også virus, malware og trojaner.

Appen som her omtales ble selvsagt ikke lagt ut av Angry Birds-utgiver Rovio, men snarere av noen som ville utnytte spillets popularitet. Applikasjonen ble fjernet fra Android Market etter noen timer, men man vet ikke hvor mange som ble lurt til å laste ned app-en i mellomtiden.

Tetter sikkerhetshull
Google hevder overfor Cnet at sikkerhetshullet som nå er oppdaget gjelder alle Android-mobiler. En ny oppdatering skal løse problemet, men selskapet kan ikke si hvor lang tid det vil ta for produsentene å få på plass ny programvare som vil tette hullet.

Som Android-bruker er det helt nødvendig å gjøre egne vurderinger om sikkerhet og pålitelighet før man laster ned eller kjøper en app. Dette fordi Android OS er en åpen plattform med få innholdsbegrensninger.

Ukens app: CloudList gjør det enklere å holde styr på listene dine

Laster du ned apps til Android?
Dette må du passe på

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.