Opposisjonen i Venezuela har sikret seg et overlegent flertall i nasjonalforsamling etter valget 6. desember. Det innebærer at opposisjonen kan svekke handlingsrommet til sittende president Nicolás Maduro og hans sosialistiske regjering.

- Opposisjonen har nå to tredjedels flertall i parlamentet, og med det kan de gjøre mye. De kan avsette regjeringsmedlemmer, de kan nedsette en grunnlovgivende forsamling og de kan sette i gang en folkeavstemning for å skrive ut nyvalg og få satt av Maduro, sier professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, Bendicte Bull, til Nettavisen.

- Sannsynligheten for at chavistene vil vinne et slikt presidentvalg på nytt, er ganske minimal, sier Bull.

Hun legger til at opposisjonen kan begrense president Maduros mulighet til å styre ved dekret.

- Det er mye som tyder på at de kommer til å sette mange stoppere for den bolivarianske revolusjonen, sier Bull og henviser til den sosialistiske endringsprosessen som Hugo Chavés startet i 1999.

- Full krig
Maduro ble håndplukket av avdøde Chavéz til å overta som president i 2013.

- Det er lite som tyder på at opposisjonen og Maduro vil klare å samarbeide, slik som et parlament bør gjøre, fordi det egentlig er full krig. På kort sikt kan det bli kaos, og Maduro kan bli handlingslammet, sier Bull.

Men hun påpeker at opposisjonen, som består av en rekke småpartier, ikke framstår som en sterk politisk enhet.

- Opposisjonen er ikke veldig samlet. Det er mange små partier som er samlet under én tittel, sier Bull.

Milliardærdatter
I venezuelanske aviser har det blitt spekulert på at datteren til Hugo Chavéz, Maria Gabriele Chavéz (35), kan komme til å stille som presidentkandidat ved et eventuelt nyvalg.

Hun skal ifølge Diario las Americas være en av landets rikeste personer, og har angivelig en formue på 4,2 milliarder dollar plassert i amerikanske og andorranske banker.

- Hun har tydeligvis blitt en av landets rikeste kvinner, sier Bull.

- Jeg tror det vil være en feilvurdering av chavistene. Det er den økonomiske situasjonen og korrupsjon på toppen som folk reagerer på. Venezuelanerne er ikke dumme. Jeg kan ikke se for meg at hun skulle vinne noen valg. Det foregår mye innenfor chavismen for å redde stumpene, så de kommer nok opp med noe snart, sier Bull.

Maria Gabriele Chavéz har blitt boende i presidentpalasset siden faren døde i 2013. Dermed har den sittende presidenten, Nicolás Maduro, blitt nødt til å ta til takke med visepresidentboligen.

Derfor mislyktes revolusjonen
Bull mener det er tre viktige årsaker til at den bolivarianske revolusjonen til Chavéz mislyktes i Venezuela.

- Det er forverringen av økonomien og levekårene, vanstyre og korrupsjon og vold som er de tre viktige årsakene. Levekårene har blitt betydelig verre for de fattigste. En ny undersøkelse viser at 73 prosent av husholdningene i Venezuela lever under fattigdomsgrensen, sier hun.

Det har vært en rekke korrupsjonsanklager rettet mot toppledelsen i Venezuela. Flere av Chavéz’ tidligere allierte har blitt anklaget for å ha lurt til seg svimlende beløp.

Alejandro Andrade, som var justisminister under Chavéz fra 2007 til 2010, skal ha hatt 11,2 milliarder dollar plassert i en sveitsisk bank, skriver Daily Mail.

Fordømte rike mennesker
Chavéz selv fordømte rike mennesker, og anklagde dem for å være late.

- De rike jobber ikke, de er late, sa han i en tale i 2010.

- De drikker nesten hver dag, tar narkotika som kokain, og de reiser.

Frykter kutt i støtteordninger
Tilhengere av president Maduro frykter høyresiden vil reversere den sosialistiske revolusjonen, som ble innledet av Chavéz, ved å kutte i sosiale støtteordninger.

Det har gått hele 16 år siden høyresiden i Venezuela har hatt flertall i nasjonalforsamlingen. I mellomtiden har landet gjennomgått en sosialistrevolusjon, som ble igangsatt av avdøde Chavés, samt et kuppforsøk av nåværende opposisjonsleder Henrique Capriles i 2002. Capriles ble senere frikjent for kuppforsøket. Han har tapt to presidentvalg i 2012 mot Chavez og i 2013 mot Maduro.