Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke egnet til å bli politi

Kvinner som må gå med hijab i tjeneste er ikke klar for oppgaven, mener professor.

Oslo (NTB): Kvinner som må gå med hijab i tjeneste er ikke klar for oppgaven, og bør ikke bli politi. Det mener professor emeritus Gunnar Skirbekk ved Universitetet i Bergen.

Den tidligere filosofiprofessoren er sterkt bekymret over Politidirektoratets anbefaling om at religiøse hodeplagg kan bli en del av politiuniformen.

- Poenget med å bære en uniform som representant for en statlig instans som driver med legitim utøvelse av makt, er nettopp at alle personlige oppfatninger eller holdninger må legges til side, sier Skirbekk til Klassekampen.

Han mener det er naturlig at politiet skal speile befolkningen for øvrig, og at det skal være bred rekruttering både når det gjelder klasse, religion og etnisitet.

- Men dersom personen ikke skjønner at en må legge private og gruppemessige markører til side, er vedkommende ikke klare for å rekrutteres til politiyrket, sier Skirbekk.

Han mener det særlig i disse dager er viktig at politiet er nøytralt, når så mange konflikter oppstår rundt religion og religiøs symbolikk.

- Hvordan skulle politifolk med den jødiske kippaen kunne roe ned sinte muslimske ungdommer mot Israels krigføring mot Gaza? Eller hvordan ville politifolk med hijab bli tatt imot av den jødiske menigheten om de ble brukt til å patruljere en jødisk barnehage? spør Skirbekk.

Forslaget om hijab i politiet blir omfavnet av Sosialistisk Venstreparti. Men verken Fremskrittspartiet eller Politiforbundet mener at politifolk bør få lov til å bruke det religiøse hodeplagget. (©NTB)

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken