Høyre mener at regjeringen må øke antall kvoteflyktninger med 40 prosent, blant annet på grunn av situasjonen i Kongo. Men utenriksministeren mener det ikke er riktig virkemiddel.

Høyres talsmann i Stortingets kommunalkomité, Bent Høie, mener Norge må ta et større ansvar for dem som nå sitter i flyktningleir i Kongo.

– Jeg tror at Norge må stille opp for disse flyktningene, sier Høie til NRK.

Les også: - Høyre for puslete

– Feil virkemiddel
Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener imidlertid ikke et økt antall kvoteflyktninger er rett løsning for ofrene for konflikten i Kongo.

– Jeg deler den fortvilelsen alle føler når de ser at opp mot 2 millioner mennesker er på flukt. Men man kan spørre seg om å ta 500 ekstra kvoteflyktninger er virkemidlet å sette inn. Norsk kvoteflyktningspolitikk avgjøres etter å ha lyttet til FNs høykommissær for flyktninger, og den brukes normalt ikke til å hente inn flyktninger som vi fra uke til uke måtte bestemme oss for er særlig nødtrengende, sier Støre til NRK.

– Stram inn
Høie mener antall kvoteflyktninger må økes. Samtidig oppfordrer han regjeringen til å stramme inn på det han kaller grunnløse asylsøkere.

– Jeg mener at Norge må ta et større ansvar for dem som faktisk sitter i flyktningleir og heller spare inn på dem som kommer til landet uten beskyttelsesgrunn, sier han.

Men allerede 1. januar 2004 innførte Høies eget parti en ordning som gjør at Utlendingsdirektoratet (UDI) skal behandle «antatt grunnløse asylsøknader» i løpet av 48 timer. I fjor fattet UDI 48 vedtak i slike saker. Alle endte med avslag.

– Positivt fra Høyre
I statsbudsjettet for neste år går regjeringen inn for at landet skal ta imot 1.250 kvoteflyktninger.

Arbeiderpartiets flyktningpolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande, støtter Høies forslag, men kan ikke love en så stor økning som det Høyre vil. Stokkan-Grande synes det er positivt med nye toner fra Høyre som tok inn 700 kvoteflyktninger i året da de satt i regjering.

(NTB)