RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke forbud mot mobil-binding

Sist oppdatert:
Mobilbinding er ikke konkurransevridende, sier Konkurransetilsynet. Du kan fortsatt kjøpe subsidierte telefoner.

Konkurransetilsynet akter ikke å gripe inn mot mobiloperatører som selger billige mobiltelefoner mot bindingstid for abonnement. Slik binding er ikke ulovlig, ifølge tilsynet.

Norwegian Telecom ba tidligere i uka tilsynet vurdere lovligheten av bindingstid hos mobiloperatører. Selskapet mener at slik subsidiering gjør at det ikke eksisterer reell konkurranse.

- De typer bindinger vi har sett til nå har ikke vært i konflikt med konkurranseloven. I utgangspunkt er slik sponsing fullt lovlig etter konkurranseloven, og antakelig til fordel for en rekke kunder, sier seksjonssjef Asbjørn Englund i Konkurransetilsynet til NTB.

Han opplyser at Konkurransetilsynet vil besvare henvendelsen så snart som mulig.

Subsidiering er gisseltaking
- Den subsidiering som skjer i markedet er å anse som gisseltaking av forbrukerne, skriver Norwegian Telecom.

De store mobiloperatørene har siden begynnelse på 90-tallet subsidiert mobiltelefoner til forbrukerne mot at disse binder seg til et bestemt selskap for en avtalt periode.

Denne perioden varte gjerne inntil 18 måpeder, men Forbrukerombudet mener bindingstid ut over ett år er lovstridig og vil begrense bindingstiden til maks 12 måneder.

- Vår holdning er at sponsing av telefoner med binding til et spesifikt abonnement i utgangspunktet er greit, sier seksjonssjef Englund.

Lønner seg sjeldent
- Men vi ser at disse bindingene kan ha uheldige forbrukermessige sider, for eksempel at enkelte kunder angrer på inngåtte kontrakter og da ikke kommer ut av disse kontraktene. Men dette er forbrukerpolitiske spørsmål, ikke spørsmål for konkurransetilsynet, sier seksjonssjefen.

Ifølge tall fra Post- og teletilsynet ble seks av ti mobiler i tredje kvartal i år solgt med abonnement med bindingstid. Det er en økning på 13 prosent i forhold til samme periode i fjor.

- Det lønner seg sjelden for forbrukerne – spesielt hvis bindingstiden er 18 måneder, meldte PT tidligere denne måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere