RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke gå i charterfella

Sist oppdatert:
Charterferien kan gå til helvete om du ikke leser dette.

(SIDE2): Blir du blendet av fantastiske priser og gode tilbud på nett? Om du ikke leser nøye hva du blir med på og ikke kjenner reglene kan charterferien i verste fall bli et lite helvete.

Les også: - Demp charterforventningene

Usikkert og uspesifisert
Det er særlig om du kjøper uspesifiserte reiser gjennom reisearrangørene at turen kan bli alt annet enn behagelig. Her er noen av fallgruvene:

- Om du reiser alene kan du bli plassert på samme rom som en eller flere andre.

- Reiser dere to personer sammen, kan dere bli plassert sammen med et annet par i en 3-roms leilighet for 4 personer.

- Du kan bli plassert langt fra reisemålets område i høysesongen, da reiseselskapet må hente kapasitet fra andre hoteller. Så ikke forvent å bli plassert på ett av hotellene du finner i katalogen.

- Reiser du med barn, kan du risikere å bli plassert på hoteller rett utenfor partygatene.

- Du kan risikere å måtte flytte en eller flere ganger i løpet av ferien.

- Flytting kan koste flesk, siden du må kjøpe deg opp til normal standard dersom du selv ønsker å flytte under ferien.

Råd fra Forbrukerrådet
Har det virkelig gått galt er det til slutt Reklamasjonsnemnda for pakkereiser som behandler en klage.

- Ofte er det forventningene til ferien som gjør at mange klager, og det er hotellstandarden, eller mangelen på den, som går igjen, sier rådgiver hos Forbrukerrådet, Elise Korsvik.

- Det gjelder å orientere seg godt om det målet man har for reisen. De siste årene har også arrangørene blitt flinkere til å opplyse om de forholdene som møter gjestene, mener hun.

Søk mer informasjon
Det gjelder å være kritisk og eventyrlysten på samme tid, og ferieforberedelsene starter alltid hjemme og i god tid før avreise.

Selv på en charterferie kan det oppstå små og store problemer. Dette til tross for, og kanskje på grunn av, at mange har forventninger om at man er i trygge hender fra avgangshallen og helt frem til rullebåndet på hjemturen.

Forberedelser vil garantert hjelpe, og da kan det være greit å søke tips og råd om din utvalgte destinasjon flere plasser enn hos reiselederen og fra katalogen.

Gjør et søk på nett eller kjøp en ekstra guidebok og se hva du finner om det området du skal besøke. Organiserte turer og utflukter er gjerne tilpasset flest mulig, så dine ønsker blir nødvendigvis ikke fulgt.

Altfor mye inkludert
Mange ønsker å bare slappe av i ferien, men det betyr ikke at tilbudet «all inclusive» er tingen.

Alt inkludert kan bety mer enn bare maten på hotellet, mener danske Jyllands-Posten. Underholdning og sportsaktiviteter er gjerne en del av pakken og får du lyst til å gjøre noe helt annet, så kan det bli litt mye styr.

Lei bil eller sykkel
Ta en pause og kom deg bort fra «charterhelvete».

Turene i programmet kan du også gjøre på egen hånd, og da kan du bruke akkurat så lang tid som du selv vil. Ferie i ditt eget tempo er alltid best. På denne måten får du garantert en mer ekte opplevelse av stedet du besøker.

Spis lokalt
Ta sjansen på nye matopplevelser og hold deg unna restaurantene med menyer på fem språk. Prøv en lokal variant med mange gjester, enten er lokale eller på ferie i sitt eget land.

Har restaurantene innkastere, er heller ikke det noe godt tegn. Er maten god nok kommer gjerne gjestene av seg selv. Gode restauranter står gjerne omtalt på nett og i guidebøker.

Ikke bli lurt
Hold også hodet kaldt i varmen, for det er alltid noen som vil lure av deg litt mer penger enn hva godt er. Hør med hotellet eller reiselederne hva du kan vente deg å få av lokal valuta for en viss sum, og bruk seriøse aktører når du skal veksle penger.

En taxi uten taksameter er nesten alltid en dårlig idé. Vær også litt skeptisk når du drar kortet og legg det ikke igjen i baren om du ikke føler deg helt trygg.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere