Ikke gå i tax free-fellene

Foto: Steinar Figved (TV 2)

Handler du en flaske vin på i tax-free-butikken på en norsk flyplass risikerer du å betale mer enn på Vinmonopolet. Se prisoversikten her.

25.05.06 22:37

TV 2 Nyhetene har sammenlignet 43 viner som selges både på Vinmonopolet og i butikkene til Travel Retail Norway. Selskapet driver tax-free-butikkene på de fleste større flyplasser i Norge.

Mens Vinmonopolet må legge på moms, alkoholavgift og flaskeavgift på sine produkter, kan tax-free-butikkene selge hver reisende sin kvote avgiftsfritt.

42 av 43 viner er billigere i tax-free-butikken enn på polet. Men selv om butikkene selger vinen uten skyhøye norske skatter og avgifter, reduseres ikke nødvendigvis prisen tilsvarende. Bare en av 43 flasker er billigere enn Vinmonopolets pris fratrukket alle avgifter.

Les også Art of Tastes vinguide

Billigere på Polet
En flaske av Bordeaux-vinen Château Haut-Bailly (2003) koster på tax-free-butikken 425 kroner. 2001-årgangen av samme vin selges på Vinmonopolet for kr. 423,10. Vinmonopolets årgang regnes dessuten som en bedre årgang og har en høyere pris på det internasjonale markedet.

- Det finnes selvsagt enkeltprodukter som ikke er billigere hos oss. Men regelen er at det er billigere. Prissammenligningen viser at det til dels er betydelig lavere pris på tax free, sier administrerende direktør i Travel Retail Norway, Pål Wibe, til TV 2 Nyhetene.

- Bør ikke folk kunne forvente at det er lavere pris på tax free enn på polet?

- Nei, ikke nødvendigvis. Men hvis du spør en av våre ansatte om det er et godt kjøp, og vedkommende vet at det ikke er noe godt kjøp, så vil vedkommende si det. Det går på vår troverdighet, sier Wibe.

Årgangsrot
Både Travel Retail Norway og Vinmonopolet har sine priser tilgjengelige på internett. Men samme vin har ofte forskjellig navn på de to nettstedene. Dessuten selger de to aktørene svært sjelden identiske årganger av samme vin. Travel Retail Norway opplyser i motsetning til Vinmonopolet bare unntaksvis om vinens årgang på sine nettsider.

I sammenligningen er alle viner det har vært mulig å identifisere som like hos begge aktørene blitt tatt med. Det er også tatt med vin som har forskjellig årgang, men der årgangen ikke har vesentlig betydning for vinens pris.

Beste kjøp
Ifølge TV 2s sammenligning er det beste tax free-kjøpet en Baron Philippe de Rothschild, Mouton Cadet Médoc Reserve (2002) til 86 kroner. Her sparer du kroner 73,90 sammenlignet med polpris. Riktignok er polets vin en 2001-årgang, men dette skal ifølge ekspertene ikke ha vesentlig betydning i fohold til pris.

Et annet bra kjøp på tax free-butikken er en Laroche Chablis (2005). På polet selges denne til 149,90. Av denne prisen utgjør kr. 65,80 moms, alkoholavgift og flaskeavgift. Tax-free-butikken selger denne vinen til 85 kroner, noe som tilsvarer Vinmonopolets pris uten moms og avgifter (kr. 84,10).

Langt mindre er det å spare på viner som chilenske Concha y Toro Cabernet Sauvignon (du sparer kr. 12,90), New Zealand-vinen Cloudy Bay Sauvignon Blanc (du sparer 10,90) og en italiensk Villa Antinori (du sparer kr. 4,90).

Skylder på husleia
I gjennomsnitt ligger prisene på tax free 31% under Vinmonopolets priser. Men dersom en tar utgangspunktet i Vinmonopolets priser når avgiftene er tatt bort, er Travel Retail Norway 35% dyrere enn Vinmonopolet.

Administrerende direktør i Travel Retail Norway liker den type sammenligning med Vinmonopolet dårlig.

- Det blir litt epler og pærer. Hvis du skal foreta den sammenligningen så må du sammenligne alle ting inkludert husleie, sier Wibe.

Selskapet betaler leie av lokaler til Avinor. Verken Avinor eller Travel Retail Norway vil gi noen detaljer om leiepris.

- Hvem er det i tillegg til dere som tjener på salget av vin her?

- I tillegg til oss tjener selvsagt flyplassene som er eid av staten på tax free-salget totalt sett. Det er en viktig inntektskilde for flyplassene, sier Wibe.

Ny kvote
Fra 1. juli i år vil finansminister Kristin Halvorsen øke vinkvoten. Det betyr tapte alkoholavgifter for staten, men samtidig økte inntekter ved flyplassene.

- Så det at det åpnes for mer salg av vin ved flyplassene, det vil gi mer penger i kassen til staten igjen?

- Ja, det er helt riktig, sier Wibe

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.