Michael Jacksons død har av enkelte blitt omtalt som den store fødselen av internett som en betydelig sosial plattform. Twitter og Facebook blir brukt for å ta del i sorgen og dele minnene – og internettrafikken skjøt i været når millioner av mennesker ønsket å se hans direktesendte minnestund gjennom internett.

Utnyttes av kriminelle
Men superstjernens død er noe som de nettkriminelle også gjerne vil ta del i. Ikke ved å sørge, men ved å lure nysgjerrige fans verden over slik at de kan infisere datamaskinene deres med ondsinnet programvare.

Det siste skuddet på stammen i et forsøk på å lure deg, er en e-post som utgir seg fra å være fra Facebook, som etter sigende har satt ned en egen sørgekomité i forbindelse med den voldsomme oppmerksomheten rundt det sjokkerende dødsfallet.

Fremstår helt harmløs
De ønsker ikke at du skal oppgi noe personlig informasjon, ikke at du skal sende penger til suspekte mennesker i Nigeria – og ikke truer de med å stenge kontoen din om du ikke gjør noe umiddelbart. Du får bare tilbudet om å få et bilde av kongen av pop.

Dette tilbudet må du derimot ikke finne på å kaste deg over. Bildefilen du får tilbud om å laste ned er ikke noe bilde, men derimot et program som installerer ondsinnet kode på datamaskinen din. Nøyaktig hva det gjør er ikke klart, men sannsynligvis «melder det inn» PC-en din i et såkalt botnet, som betyr at bakmennene kan fjernstyre datamaskinen din til å gjøre hva de ønsker – uten at du selv er klar over det.

I praksis betyr det ofte å bruke PC-en til å spre spam, gjennomføre angrep på andre datanettverk, stjele personlig informasjon – eller i verste fall lagring av barnepornografi til kriminelle nettverk.

Les også: Denne datamaskinen spyr spam