Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke glem Haiti

Unicef Norge advarer mot å glemme Haiti to år etter jordskjelvet.

Torsdag 12. januar er det to år siden Haiti ble rammet av jordskjelvet som drepte 250.000 mennesker og la hovedstaden Port-au-Prince i ruiner.

Etterpå har det allerede lutfattige landet vært preget av problemer som blant annet kolerautbrudd, over en million hjemløse i teltleire og dårlig infrastruktur.

Viktig infrastruktur
Bernt Apeland, generalsekretær i Unicef Norge besøkte landet rett før jul. Han kan fortelle at situasjonen nå ser noe lysere ut, men at den er langt fra god.

- Landet har kommet langt i forhold til oppbygging og gjenopprydding etter skjelvet, og det er positive trekk i forhold til at man ser en privat investeringsvilje, forteller han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tidligere president i USA, Bill Clinton, holdt en konferanse rett før jul, der det ble gitt løfter fra internasjonalt næringslivs side i en størrelsesorden på rundt åtte milliarder dollar.

- Det er snakk om å bygge ny flyplass, ny dypvannshavn, og det jobbes med å ruste opp veinettet og få etablert et nytt strømnett. Dette er viktig infrastruktur som kan bidra til at Haiti kan komme opp på et nivå som sine naboland, sier Apeland.

Skolegang
Haiti scorer mye dårligere på utviklingsindekser enn nabolandet Den dominikanske republikk. Det er blant annet høy underernæring i Haiti, og bare halvparten av barna går på skole. Skolesituasjonen vil nå imidlertid myndighetene ta tak i og har sagt at det skal innføres gratis skolegang for alle. Men det vil ta tid.

- Det er vedtatt og besluttet av presidenten, men det vil ta tid før det får fullt gjennomslag i hele skoleverket. Dette er uansett et viktig tiltak, påpeker Apeland.

1,5 millioner i teltleire
2,1 millioner mennesker ble husløse etter jordskjelvet. 1, 5 millioner havnet i teltleire. Nå har en million av disse flyttet ut.

- Det er jo positivt. Samtidig bor det fortsatt en halv million mennesker i disse leirene to år etter, men det jobbes nå med tiltak for å få ned denne andelen, forteller Apeland.

- Hva er landets største utfordring fremover?

- Det er å sørge for at det internasjonale samfunnet nå ikke glemmer Haiti, når man har fått gjort det grøvste arbeidet etter jordskjelvet. Det ville være en katastrofe hvis ikke verdenssamfunnet nå følger opp og støtter opp under den muligheten som faktisk er skapt gjennom hjelpearbeidet, sier Apeland.

(ANB)

Kommentarer til denne saken