RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke helt greit for regjeringspartiene

Sist oppdatert:
Kristelig Folkeparti har det ikke godt for tiden: Sviktende oppslutning på meningsmålingene, og partiveteraner som krever en slutt på partiets regjeringsdeltagelse, skaper hodepine for både partiets ledelse og partiets representanter i regjeringen.

Det ser nå heller ikke så greit ut for de andre to regjeringspartiene heller. Hvis valgresultatet skulle bli tilnærmet lik det dagens meningsmålinger viser, vil det bli flertall på Stortinget for de partiene som representerer et alternativ til Bondevik-regjeringen. Og selv om flertallet skulle glippe ut av hendene på Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, så vil den sittende regjeringen være totalt avhengig av både velvilje og aktiv medvirkning fra Fremskrittspartiets side for å kunne fortsette etter stortingsvalget neste år.

Det er i denne situasjonen at tidligere partileder Kåre Kristiansen gir uttrykk for at partiet bør si nei til fortsatt regjeringssamarbeid etter valget. Dette er en type råd som statsminister Kjell Magne Bondevik svært gjerne ville vært foruten. For en regjeringssjef er det selvfølgelig helt utenkelig å drøfte alternativer til den situasjonen han står midt oppe i.

Kåre Kristiansen vil allikevel at Kristelig Folkeparti skal bidra til å holde liv i en borgerlig regjering ved å opptre som støtteparti. En annen partiveteran, Hans Olav Tungesvik, har funnet ut at fire års samarbeid med Høye i regjering er nok. Da er det på tide å sette seg utenfor et slikt samarbeid. Det samme vil det vært om det var Arbeiderpartiet som var samarbeidspartneren. Fire år med samarbeid til en av sidene i politikken må være det maksimale. Etter så lang tid har Kristelig Folkeparti behov for en pause for å blankpusse partiprofilen. Etter så lang tid må all tid brukes til å pleie hjertesakene.

Dette minner sterkt om en debatt som Kristelig Folkeparti førte internt etter partistiftelsen for litt over 70 år siden. Tanken var at man ikke skulle binde seg til noen av de tradisjonelle sidene i politikken. Partiet skulle hverken være borgerlig eller sosialistisk. Men siden dannelsen av Lyng-regjeringen i 1963, har Kristelig Folkeparti samarbeidet med høyresiden i det politiske landskapet. Det forhindrer ikke at partiledelsen også ønsker et samarbeid til venstre.

Derfor er også Kristelig Folkeparti ønsket som samarbeidspartier av både Arbeiderpartiet og Høyre. Og innad i Kristelig Folkeparti vil neppe et skifte av side skape stor oppstandelse - det måtte i så fall være fra folk som Kåre Kristiansen og likesinnede som alltid har ment at partiet hører hjemme på den borgerlige siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere