OSLO (NTB): Findus Sverige trekker lasagne fra butikkene etter funn av hestekjøtt som kan inneholde skadelige medisiner. Findus Norge garanterer at lasagne som selges her i landet, er hestekjøttfri.

Det norske Mattilsynet følger saken, men er foreløpig ikke bekymret over den norske lasagnen, opplyser seksjonssjef Randi Edvardsen til NTB.

Britisk mattilsyn slo alarm
Det britiske mattilsynet FSA fant denne uka hestekjøtt i flere typer lasagnepakker fra det multinasjonale selskapet Findus og kaller funnene uakseptable, ifølge BBC. FSA mener det er sannsynlig at det ligger noe kriminelt bak innblandingen av hestekjøtt i det som skal være storfekjøtt.

I 18 lasagneprodukter som ble testet, ble det funnet mellom 60 og 100 prosent hestekjøtt. Lasagnen er levert til Findus av det franske selskapet Comigel, som selv varslet at også en spagettirett «ikke svarer til beskrivelsen».

Britiske forbrukere rådes til å ikke spise lasagne som allerede er kjøpt, men i stedet levere den tilbake til butikken.

Sjekkes for legemiddel
Kjøttet innebærer i seg selv ingen helserisiko, men Findus er pålagt å sjekke om legemiddelet phenylbutazone kan påvises. Medisinen brukes som smertestillende og febernedsettende medikament for hester, men kan være skadelig for mennesker.

Kvalitetssikringsdirektør Inge Næsset i Findus Norge sier til Aftenposten at ingen av produktene i Norge er berørt av saken. Findus Norge bestiller lasagne fra franske Comigel, og ifølge Næsset garanterer selskapet at produktene som er sendt til Norge, ikke inneholder hestekjøtt.

– Ut ifra tilbakemeldinger vi har fått i et brev av 4. februar, er det klart at våre produkter ikke er berørt, sier han.

Sverige trekker
Findus Sverige trekker tilbake enkeltporsjoner på 375 gram fordi tester tatt denne uka har vist at de inneholder hestekjøtt. Retten leveres av Comigel i Luxembourg, skriver nyhetsbyrået TT. Det franske selskapet leverer mange typer frosset ferdigmat som pizza, wok og desserter.

Randi Edvardsen i Mattilsynet understreker at hestekjøtt er en helt grei matvare som fins i flere norske produkter.

– Hvert år blir det slaktet 1.500-1.600 hester her i landet. Vi har et regelverk som skal sørge for at det ikke er skadelige stoffer i slaktet, og de siste årene har vi skjerpet etterlevelsen av disse reglene, sier hun.

– Bekymringsfullt

Når det gjelder kjøtt og matvarer fra andre land, fins det et europeisk meldesystem som brukes når maten er galt merket, som i dette tilfellet, eller når det finnes skadelige stoffer i maten. Det har foreløpig ikke skjedd i denne saken, men britiske myndigheter har pålagt Findus å undersøke om det finnes spor av skadelige legemidler i maten.

– Det bekymringsverdige er at en produsent jukser med merking og innholdsdeklarering. Man kan spørre seg om det samme selskapet gjør som det skal når det gjelder hygiene, tilsetningsstoffer, slakting og så videre, sier Edvardsen.

Tidligere i år fant det britiske mattilsynet DNA fra hest og svin i noen typer hamburgere i Storbritannia. (©NTB)

Les også: Påviste hestekjøtt i Findus-produkter på det britiske markedet