Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke kast bort pengene dine

Foto: Andres Rodriguez (Crestock)
Sist oppdatert:
Du kan tape flere tusen kroner i året på å velge feil mobilabonnement.

Det er en stund siden det har vært et stort fokus på priskrigen i mobilmarkedet, og det kan være lett å tro at det er fordi det ikke lenger betyr noe særlig hvilket mobilabonnement du velger.

Enorme forskjeller
Det er derimot langt fra sannheten, og i mange tilfeller kaster du bare pengene ut i luften uten noen god grunn ved å velge feil.

Post- og teletilsynet har nå registrert 82 forskjellige mobilabonnement for privatmarkedet i sin oversikt - og forskjellen på det billigste og dyreste er på ganske utrolige 2829 kroner i måneden om du tilhører den aktive gruppen, ifølge tilsynets egne definisjoner.

Denne største forskjellen er nok litt søkt, men om vi sammenligner nr. 1 (Tele2 Flex) og nr. 10 (Ludo Gul) på listen, så er forskjellen hele 1932 kroner i året.

Viktig å velge rett
Nettavisen har sjekket Post- og teletilsynets prisoversikt i tre forskjellige standardkategorier, samt de virkelig storbrukerne, og det er liten tvil om at det virkelig er store penger å spare.

Legg spesielt merke til at de typiske abonnementene du får med subsidierte telefoner ikke er i nærheten av toppen i noen av kategoriene. Det bør gi deg et hint om hvorfor mobiloperatørene gjerne betaler litt av mobiltelefonen for deg...

Lav forbruk
Dette er den kategorien som mobiloperatørene kanskje er minst glad i, i og med at de som regel ønsker aktive kunder, men som det likevel ligger stor prestige i å toppe.

Post- og teletilsynet definerer for tiden et lavt forbruk som 32 minutter i måneden fordelt på 33 samtaler, samt 63 SMS-meldinger 3 MMS-meldinger, 1 MB datatrafikk - samt fire samtaler til mobilsvar.

Listen toppes av både Ludo og Tele2, som har skapt to nærmest identiske abonnement som nesten er skreddersydd for oversikten.

Det som er spennende å se er at Telenor faktisk nå ligger ganske godt plassert på topplisten, med sitt djuice SIMply-abonnement - en plassering telegiganten ikke har hatt for vane å ha. Det er likevel verdt å merke seg at selv om det ikke ser ut til å være så store forskjellene i prisen, så er det mellom djuice og de to vinnerne en forskjell på hele 708 kroner i året.

Det er penger som kanskje like gjerne kan brukes på en restaurant eller noe annet hyggelig?

Medium forbruk
Denne kategorien er nok den som er mest representativ for de fleste av oss.

Teletilsynet definerer dette som 109 minutter i måneden fordelt på 70 samtaler. I tillegg blir det 127 SMS, 5 MMS, 2 MB datatrafikk og 10 oppringninger til mobilsvar.

Også denne listen toppes av Ludo og Tele2, noe som viser at dette er to meget gode abonnement for de aller fleste av oss - og du må betale over tre ganger så mye for det 3. beste abonnementet, som er fra OneCall - den tidligere klare vinneren på disse offisielle listene.

Prisforskjellen på nr. 1 og nr. 10 er over 1500 kroner i året, og det begynner å bli et par fine julegaver som du kaster bort på feil abonnement.

«Aktiv bruk»
Post- og teletilsynet har sluttet å bruke definisjonen «høyt forbruk» om sin høyeste klasse, rett og slett fordi det finnes mange som bruker telefonen betydelig mer.

Men det som de definerer som høyt forbruk er kanskje den mest interessante, først og fremst fordi listen er helt annerledes enn de to andre - og den viser at det ikke bare er ett abonnement som er billigst uansett - men at det er svært viktig å velge rett abonnement ut ifra forbruk.

Definisjonen av aktiv bruk er 402 minutter i måneden fordelt på 164 samtaler, 289 SMS-er, 6 MMS-er, 8 MB datatrafikk og 18 samtaler til mobilsvar.

Igjen er det Tele2 og Ludo som kommer klart best ut, men legg merke til at det er med to helt andre abonnement enn de toppet med i de andre kategoriene. Faktisk kommer vinneren fra Ludo i de to andre kategoriene helt ned på 17. plass i denne kategorien!

Det betyr at om du har valgt det billigste abonnementet tidligere, men økt bruken din over tid, så er det veldig lurt å bytte abonnement.

Mens «Terningkast 6» koster deg 4884 kroner i året med dette forbruket, så koster altså «Tele2 Flex» bare 2052 kroner.

Veldig høyt bruk
Men den kategorien som Post- og teletilsynet ikke forholder seg til, er det som er ekstrembrukerne. Hvis du virkelig er en aktiv bruker, så er det helt andre abonnementer som er for deg.

For den som ringer svært mye er det nemlig ingen tvil om at det er de typiske «fastprisabonnementene», som for eksempel Talkmore Fastpris og Chess on 50t, som har 3000 minutter samtaler inkludert i månedsavgiften.

Er du derimot en av de som er veldig glad i SMS-meldinger, så er det også egne abonnementer som passer veldig godt - og da primært abonnementene «djuice combi large» som inkluderer både 3000 SMS-er og 3000 ringeminutter, samt OneCall XXL, som inkluderer omtrent det samme, men med litt høyere fastavgift.

Finn ut hva som passer best for deg
Så hvordan bør du gå fram for å få det billigst mulig?

Nettavisens tips er at du tar fram de siste fakturaene du har fått fra din mobiloperatør, slik at du ser hvor mye faktisk du bruker mobilen.

Deretter går du inn på Telepriser.no og fòrer inn de tallene som stemmer for deg. Deretter går du gjennom listen og ser hvilken operatør du kunne tenke deg.

Vær klar over at det er store forskjeller fra operatør til operatør på kundeservice og utenlandspriser. Det er også en del forskjell på hva slags tilleggstjenester du får tilgang til gjennom operatøren. Dette tar ikke Telepriser hensyn til.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!