RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke la deg blende av selvangivelsen

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
La deg ikke lure av en ferdigutfylt selvangivelse. I realiteten er den bare halvferdig, og det er fortsatt mye å hente ved å sette seg inn i de mange fradragsmulighetene.

- Husk at selvangivelsen bare er halvferdig. Du har selv ansvar for å fylle den ut, påpeker Bjørn Erik Sættem, redaktør i bladet Dine Penger.

Innleveringen er også blitt stadig enklere. Nå kan selvangivelsen leveres både over internett, telefon og som sms.I fjor leverte 1.113.000 selvangivelsen på denne måten.

Men alle forenklingene har også sin bakside. Vi er blitt stadig sløvere til å sjekke at alt er på plass i skjemaet Skattedirektoratet har sendt oss. Fradragsmulighetene går vi ikke like nøye gjennom som tidligere, og spesielt de som får litt igjen på skatten jubler og setter sin signatur under uten å sjekke om det kanskje er enda mer å hente.

- Folk har latt seg sløve av de forhåndsutfylte skjemaene, bekrefter Sættem.

Han peker på at skatteprosenten som regel er satt for høyt, slik at mange ofte får litt igjen på skatten.

Sættem peker også på enkelte fradrag som få er klar over: Fradrag for reparasjon som skyldes ekstraordinær skade på bolig og fradrag for ekstraordinært høye sykdomsutgifter.

– Slike hendelser kan ofte koste deg dyrt, men da hjelper det i hvert fall litt med et fradrag på 28 prosent av utgiftene, fastslår Bjørn Erik Sættem.

Fakta om årets selvangivelse

  • Fristen for å levere selvangivelsen er som tidligere 30. april
  • Du kan som tidligere sende inn papirutgaven til ligningskontoret, men det er også mulig å levere over internett, telefon og sms.
  • I fjor leverte 1.113.000 selvangivelsen elektronisk. 544.000 av disse var over internett, 378.000 per telefon og 191.000 per tekstmelding.
  • På internett kan du levere selv om du har en rekke endringer eller tilføyelser. Hvilke endringer dette gjelder er nærmere spesifisert på Skattedirektoratets hjemmesider.
  • Leverer du på telefon, kan du føre opp fradrag for reiseutgifter mellom hjem og arbeid eller endre beløpet for reiseutgifter som er forhåndsutfylt i selvangivelsen. Har du andre endringer, må du benytte deg av en annen form for innlevering.
  • Leverer du på sms, kan du ikke ha endringer til de forhå ndsutfylte opplysningene eller tilleggsopplysninger.

(Kilde: Skattedirektoratet)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere