Ikke lenger frivillig å reise hjem

Himanshu Gulati sier til Nettavisen at de vil fjerne begrepet «frivillig retur» fra asylprosessen. Et avslag på oppholdtillatelse betyr at du må reise hjem. Dette er ikke frivillig, understreker han.

Himanshu Gulati sier til Nettavisen at de vil fjerne begrepet «frivillig retur» fra asylprosessen. Et avslag på oppholdtillatelse betyr at du må reise hjem. Dette er ikke frivillig, understreker han. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

- Det ligger ingen frivillighet eller valgmulighet i dette.

05.04.14 12:31

Regjeringen ønsker å fjerne uttrykket «frivillig retur» fra vokabularet til saksbehandlerne i utlendingsmyndighetene.

Målet er å tydeliggjøre at et avslag på oppholdstillatelse betyr at man må reise hjem, uansett.

- Vi ønsker å ha slutt på at begrepet «frivillig» retur benyttes. Har du et endelig avslag skal du ut av landet. Det ligger ingen frivillighet eller valgmulighet i dette, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Himanshu Gulati (Frp) til Nettavisen.

Får støtte fra Fafo

- En del asylsøkere oppfatter ikke et nei som et nei. Dette er folk som har fått avslag etter å ha anket flere ganger og vi vil gjøre det klinkende klart at det ikke skal være noe tvil. Hvis du ikke har krav på opphold i Norge, så skal du reise hjem.

Han viser til Fafo-studien «Normalitet i limbo – asylbarn med endelig avslag» sommer med en anbefaling om at man er tydeligere overfor asylsøkerne som har fått avslag på søknaden sin.

Den påpeker videre at utreisepliktige ikke opplever endelig vedtak i UNE som en avslutning av søkeprosessen, men som del av søkeprosessen.

Ikke endring i praksis

- Dette er ikke greit. Et endelig avslag skal være endelig, og ikke noe som den enkelte kan vurdere om man vil følge eller ikke. Vi vil derfor utelate begrepet «frivillig» fra returterminologien fordi begrepet bidrar til å skape forvirring rundt konsekvensene av et negativt vedtak. Et nytt begrepsapparat vil tydeligere få fram den enkeltes ansvar for å følge opp avslag som innebærer at man har plikt til å reise ut av Norge, sier Gulati.

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår at i stedet for «frivillig retur» skal man bruke «ordinær retur (selvorganisert)» eller «assistert retur».

Den tidligere Fpu-lederen tror at forslaget kommer til å gli gjennom Stortinget uten store problemer.

- Her er det kun snakk om begrepsendringer og ikke praksis, påpeker han.

Les også:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.