Ikke lenger lov med dyreforsøk

Foto: (Crestock.com)

Mandag blir det forbudt å selge kosmetikk som er testet på levende dyr.

(SIDE2:) Nå blir det enda strengere med dyreforsøk i kosmetikkbransjen.

Ikke lov i Norge
Forsøksdyr brukes for blant annet å sjekke om ingredienser i sminke og andre skjønnhetsprodukter irritererer huden eller øynene. Men fra og med neste uke blir reglene for kosmetikk testet på dyr enda strengere, skriver NRK.no.

Da fullfører EU sin nedtrappingsplan for kosmetiske dyreforsøk og forbudet gjelder også i Norge. Dette betyr at det blir forbudt å både importere og omsette alle nye skjønnhetsprodukter som er dyrestestet. Det vil heller ikke være mulighether for å importere kosmetikk som er testet på dyr fra land utenfor Europa.

Dyretestede produkter fortsatt i salg
Forbudet får størst betydning for innovasjon og i videreutviklingen av eksisterende produkter. Kosmetikk som allerede er lovlig dyretestet blir ikke stanset.

I 2003 startet EU sin nedtrappingsplan med et forbud mot testing av ferdige skjønnhetsprodukter på forsøksdyr. Det ble også ulovlig å teste enkeltingredienser på dyrene hvis det fantes alternative metoder som var godkjent. Og fra mandag i neste uke kommer altså totalforbudet mot all omsetning av produkter som inneholder ingredienser som er testet på levende dyr etter denne datoen.

Men selv om det nå kommer nye regler for dyreforsøk i skjønnhetsbransjen, er du ikke garantert at kosmetikken du kjøper ikke er dyretestet. Det er nemlig forsatt lov å selge «gammel» kosmetikk som er testet på denne måten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.