*Nettavisen* Nyheter.

Ikke lenger verdens dyreste

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Oslo på femte plass i ny undersøkelse om verdens dyreste byer.

(iOslo.no) Det viser en undersøkelse fra Economist Intelligence Unit (EIU) som ble frigitt mandag.

Tokyo og Osaka er verdens dyreste byer, hovedsakelig på grunn av den sterke yen-kursen. I den forrige undersøkelsen, fra september 2008, var Oslo på topp, foran Paris, skriver AFP.

Paris er nå verdens tredje dyreste by. Også København er nå dyrere enn Oslo.

- Veldig gledelig
Her kan du se hele undersøkelsen (ekstern lenke)

- Dette er veldig gledelig å høre. Det å være verdens dyreste by er ingen hyggelig tittel å ha når man skal selge seg som reisemål, sier reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i HSH til iOslo.no.

Undersøkelsen er basert på sammenlikning av prisene på produkter og tjenester i 140 byer. Listen er svært forandret siden i høst, hovedsakelig på grunn av store endringer i valutakursene.

Solheim forteller at norske byer aldri vil kunne komme veldig langt ned på en slik oversikt fordi Norge har et kostnadsnivå som det ikke er realistisk å få gjort noe med.

Ikke dyrest i Norden
- Prisnivået er noe av det som drar ned vår konkurranseevne i forhold til andre destinasjoner, sier hun.

- Hvor viktig er det at vi ikke engang er dyrest i Norden?

- Vi skal ikke glede oss for mye over at naboene våre i København er dyrere enn oss, men for de nærmere markedene kan det ha en viss betydning, sier Solheim.

Reiselivsdirektøren understreker Norden mange steder blir sett på som en enhet, og at prisforskjellene til Danmark derfor ikke vil være veldig utslagsgivende. Og til tross for noen skritt ned fra seierspallen, nytter det ikke å ligge på latsiden.

- Uansett om man er nummer en eller nummer fem er det norske reiselivsproduktet nødt til å være i verdensklasse, sier hun.

- Ingen umiddelbar effekt
- Tror du vi får se en umiddelbar oppsving i reiselivet etter dette?

- Jeg tror ikke det blir en veldig stor umiddelbar effekt, men det å ikke figurere helt på toppen er positivt. Men det er kanskje mer at vi tar bort en avskrekkende faktor, sier hun.

Etter Oslo følger Zürich på sjette plass, Frankfurt og Helsinki på en delt syvende, med Geneve og Singapore på niende og tiende plass.

Den billigste byen å bo i er Karachi, ifølge undersøkelsen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.