RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke lett for Frp å få «fast følge»

Sist oppdatert:
Dragkampen om statsbudsjettet har begynt i Stortinget. Regjeringspartiene må finne en partner som kan sikre flertall for budsjettet, samtidig som de mulige partnerne gjør seg kostbare.

Tre opposisjonspartier kan hver for seg sørge for et det blir flertall for budsjettet. Både Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti kan sikre flertall sammen med de tre regjeringspartiene. Og det er klart at både Arbeiderpartiet og SV vil kreve store politiske innrømmelser fra regjeringens side for å medvirke til et budsjettforlik.

Fremskrittspartiet har valgt en annen innfallsvinkel: Partiet ønsker en fast avtale for resten av inneværende stortingsperiode. Fremskrittspartiet vil altså at regjeringen skal binde seg til å samarbeide med dette partiet frem til stortingsvalget om to år.

Fra Fremskrittspartiets side blir det understreket at en slik samarbeidsavtale vil sørge for at vi får stabile og forutsigbare politiske forhold for en relativt lang periode. Og partiet gjør det til et krav at regjeringen nå velger side: Enten et fast forhold til Fremskrittspartiet eller fortsatt kaos for en venneløs regjering.

En slik samarbeidsavtale ville utvilsomt være gunstig for norsk politikk, men den ville forutsette at Fremskrittspartiet var villig til oppgi det meste av det partiet har stått for gjennom de senere årene. Fremskrittspartiet prøver nå å gi inntrykk av at partiet hører hjemme i et samarbeid på såkalt borgerlig side i politikken. Det er slett ikke lenger så selvsagt fordi Fremskrittspartiet står for en politikk som bare kan konkurrere med Senterpartiet når det gjelder krav om offentlig styring, offentlig bruk av penger og offentlige inngrep.

I parentes må det være lov å si at det jammen skulle blitt månelyst om Anders Lange hadde vært i stand til å se hva det er blitt av det partiet han i sin tid startet.

Det ville dessuten fortone seg ganske hasardiøst for enhver regjering å inngå en fast samarbeidsavtale med Fremskrittspartiet om budsjettet. Alt samarbeid om budsjett som Fremskrittspartiet har vært med på, har vist seg å bygge på sandgrunn. De rammer man har vært enig med regjeringen om å holde, har Fremskrittspartiet deretter vært villig til å bryte etter bare noen dager.

All erfaring viser at Fremskrittspartiet til enhver tid har et konstant og nærmest akutt behov for å markere seg for å tiltrekke seg mest mulig oppmerksomhet. Det innebærer at alle andre partier - både nå og i tiden som kommer - vil ha problemer med å si ja til Fremskrittspartiets uttalte ønsker om "fast følge".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere