RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke nok influensavaksiner til alle

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Personer uten en spesiell helserisiko kan slite med å få tak i influensavaksine fremover. Det er heller ikke nok vaksiner til alle dem som absolutt burde tatt vaksinen, sier Folkehelseinstituttet (FHI).

De siste ukenes mediestorm om dødsfall og alvorlige sykdomstilfeller etter svineinfluensa har ført til at landets legekontorer har blitt nedrent av folk som ønsker å vaksinere seg. Mange får vite at det ikke er vaksiner igjen å oppdrive.

Karin Rønning, avdelingsdirektør for avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det trolig kan bli vanskelig å skaffe vaksiner til personer utenfor risikogruppene som ønsker å vaksinere seg.

- Tradisjonelt er etterspørselen etter vaksiner lav i Norge. Det gjør at grossistene ikke sitter med store lagre. Produsentene har også produsert i henhold til tidligere års etterspørsel, sier Rønning til NTB.

De tilgjengelige vaksinene vil heller ikke rekke til alle personer i risikogruppene, som blant annet eldre, gravide og personer med kroniske luftveissykdommer, dersom alle disse nå skulle ønske det.

- Problemet er at kommunene har bestilt for lite. Det finnes om lag 1 million personer i risikogruppene i Norge i dag, men vi har bare fått inn bestillinger på under halvparten av dette fra kommunene, forteller Rønning. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere