Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke pengene som drev meg

Les det åpenhjertige intervjuet med tidligere turboinvestor Idar Vollvik.

– Jeg var egentlig aldri opptatt av pengene, sier Idar Vollvik (45) til Bergensavisen.

Kanskje var det nettopp derfor han i løpet av fem måneder i 2006 investerte bort svimlende 2,5 milliarder kroner på handel av aksjer på børsen.

– Man blir litt supermann med en milliard på konto, men det var aldri pengene som drev meg. Det var gleden av å skape noe.

Tjente én milliard
Idar Vollvik smiler i det nye skjegget sitt. Underlig nok ser han tilsynelatende positivt tilbake på den forholdsvis spesielle opplevelsen midt på 2000-tallet.

– Det var gøy så lenge det varte!

La oss ta en kortversjon av historien om trønderen Vollvik:

For fire millioner kroner kjøpte han mobilselskapet Chess i 2002.

Tre år senere solgte han selskapet for enorme 2,4 milliarder kroner, noe som ga 38-åringen i underkant av én milliard kroner i gevinst.

Det neste året kunne man knapt åpne en avis eller et ukeblad uten å lese om Vollviks nyeste sprell.

Millionene satt løst og nevnes kan Koenigsegg til syv millioner, en million for David Bechams sko, en million i honorar til Kurt for å spille på Stadion, privatfly, luksusbåter, gigantisk sommerhus i Spania, 50 millioners hytte på Geilo, luftballong, nye Brann-spillere og investeringer i en rekke firma.

Mest lest i Nettavisen:

- Mistet grunnen til å stå opp
Så ble det brått forholdsvis stille fra trønderen. Han tok med seg kone og fire barn og flyttet inn i 1800 kvadratmeter luksus i Marbella. Der ble det fort kjedelig for kremmeren fra Roan på Fosenhalvøya.

– Jeg hadde ingen motivasjon for å sitte på pengene. Jeg har lurt mange ganger selv på hvordan det kunne gå som det gjorde, innrømmer Vollvik.

Og med årene har han kommet til en vesentlig og viktig erkjennelse:

– Det var ikke pengene som drev meg, men ønsket om å skape noe. Da jeg solgte Chess, mistet jeg noe av det viktigste i livet mitt; en grunn til å stå opp om morgenen. Jeg hadde ingen utfordringer eller problemer og løse.

«Hjernedødt»
Med mange hundre millioner kroner på konto, gikk døgnet med til daytrading, salg og kjøp av aksjer og verdipapirer i et forrykende tempo. Vollvik kunne være i telefonen med meklere 20 timer i døgnet. Til slutt måtte det gå galt. Og det gjorde det til gagns. Selv kaller han tradingen for «fullstendig hjernedødt».

– Hadde jeg bare investert bort mine egne penger, men jeg avsluttet det hele med en gjeld på 300 millioner. Egentlig var det flaks at jeg ikke tapte mer.

– Flaks at du pådro deg en gjeld på 300 millioner? Det høres underlig ut.

– Tro meg, jeg kunne ha gått ti milliarder i minus. Da hadde det ikke vært så lett å komme seg opp igjen, smiler 45-åringen med en stor porsjon selvinnsikt.

Fortsatt gjeld på rundt 30 mill.
På ett år handlet Idar Vollvik for ufattelige 236 milliarder på børsen. Papirformuen hans på en knapp milliard økte til 2,5 milliarder før den forsvant for godt.

– Men det at jeg satt igjen med så mye gjeld, var en enorm motivasjon for å reise meg igjen. De siste tre årene har jeg jobbet for det, og selv om jeg fortsatt ikke er gjeldfri, så er jeg på god vei.

Han anslår at gjelden per i dag er på omkring 30 millioner kroner.

De siste årene har man kunnet lese mange ganger at «Idar Vollvik er konkurs». Men hver eneste gang har trønderen reddet seg inn igjen, og han er fortsatt i sving.

April 2009: Vollvik begjært konkurs og Vollvik var sikker på å unngå konkurs

November 2010: Vollvik unngår konkurs og Vollvik unngår konkurs - igjen

Juni 2011: Vollvik unngår konkurs

Januar 2012: Ventelo begjærer Ludo konkurs og Vollvik og Ventelo på vei mot løsning

Februar 2012: Vollviks Ludo begjæres konkurs og Vollvik kan reddes fra konkurs og Vollvik ikke konkurs like vel

Nye investorer tror fremdeles på 45-åringen og det han står for.

– Hva tenker du om at du tross alt har investorer som fortsatt tror på deg? Hva er det med deg som gjør at du alltid lander på bena?

– Der må du nok spørre investorene, men det handler om å være fast og sterk i troen på at du skal lykkes og ta på skylapper.

– I media kan det se ut som om det er noen av investorene dine som er misfornøyde likevel?

– Vi kjenner oss ikke igjen i deler av det som har stått i pressen. Noe har vært blank løgn. Jeg har et godt forhold til alle mine aksjonærer, og jeg er opptatt av at de skal tjene penger på meg, slik mange har gjort før.

- Jeg har enorm selvtillit
Vollvik karakteriserer ikke seg selv som verken hårsår eller sutrete, men innrømmer at de siste årene har vært «a bumpy ride».

– Jeg er ikke en person som tråkker på folks tær, og dersom jeg har gjort feil, gjør jeg opp for meg og går videre.

Ole Einar Bjørndalens filosofi om ikke å ta med seg bommer videre, men se fremover og lære av egne feil, er sentral i Vollviks liv.

– Jeg har et enormt nettverk og enorm selvtillit. Uten stor tro på seg selv, er dette umulig.

– Hvor kommer den enorme selvtilliten din fra?

– Hehe, si det? Det er nok delvis arvelig, i kombinasjon med den ballasten jeg har med meg hjemmefra. Jeg var yngst av åtte søsken, og allerede da jeg var seks år var jeg med min far på båt.

Begynte tidlig
Fra unge Vollvik var ni år, fikk han betalt for jobben han gjorde om bord på lik linje med resten av mannskapet.

– Da jeg var 15 år var jeg styrtrik og kjøpte meg min egen cabincruiser. Det var ikke min far særlig glad for, mimrer Vollvik med et smil.

– Hva betalte du for båten?

– Det husker jeg ikke, men det var mye penger den gangen.

Ringen er sluttet for Idar Vollvik. Nå er han kremmer igjen, slik karrieren startet.

– Som 17-åring jobbet jeg i det som ble kåret til Norges beste dagligvarebutikk, Kjellsberg i Trondheim. Det ble et voldsomt springbrett for meg.

Brann
I 1990 kom Vollvik til Bergen for å selge mobiltelefoner. Planen var at han skulle være her i seks måneder, men han er her fortsatt.

– Jeg har blitt halvt bergenser, men er god til bens.

Vollvik ler godt av sin egen spøk, mens finansdirektøren som sitter like bak oss skyter inn at Vollvik er en ekte skapbergenser.

– Av lynne er jeg jo utvilsomt bergenser, men med en liten talefeil. Som trønder er jeg jo dessuten godt over snittet glad i Brann.

I flere år før seriegullet i 2007 tok både Chess og Vollvik personlig på seg å skaffe Brann spillere de selv ikke hadde råd til.

Raymond Kvisvik, Bengt Sæternes, Dylan MacAllister og Petter Waagan Moen er noen av navnene Vollvik engasjerte seg i.

Dette var midt i perioden da pengene satt løst hos Vollvik, han var midt i en opptur som han ikke så utgangen på.

«Det skal itj stå på pæng», var gjennomgangsmelodien.

– Det ble litt mye der en periode, men reisen med Brann til cup- og seriemesterskap var helt fantastisk, smiler Vollvik.

Multitasker
Han anslår at han i løpet av fem år brukte omkring 100 millioner kroner på sponsing av ulike idrettslag rundt omkring i Norge.

– Det var smart for hjertet, men ikke spesielt lurt for lommeboken!

Intervjuet blir avbrutt av en samarbeidspartner som kommer inn i det store kontoret/spiserommet/lageret.

– Dokk kan hils, sier Vollvik og henvender gjesten til direktøren på nabopulten.

– Du vet, jeg jobber litt selv om jeg blir intervjuet, jeg har blant annet svart noen kunder på Facebook. Det blir litt multitasking. Hehe.

Eks-milliardær
I det som finansjournalister har kalt for et skur i Fana, befinner nå Idar Vollvik seg. I et nyoppusset hus med butikk og lager og en stor lagerbygning i Nordåsdalen driver Vollvik sine nye baby, Ludostore.

Alle rom er fylt til randen av kartonger med varer. En tilstøtende lagerhall er snart innflytningsklar og skal romme nye kontorer og mer lagerplass.

– Dessuten har vi et stort lager på Skjold. Vi er godt forberedt på den oppturen vi er midt i nå, gliser Vollvik.

I det som tidligere var brakker, har eks-milliardæren kontor i et stort lokale sammen med tre andre. Selv sitter han i en komforta-bel kontorstol ved møtebordet.

– Jobben min i dag foregår jo på sosiale medier, så det spiller ingen rolle hvor jeg sitter. Jeg tar jobben med meg når jeg går.

På samme måte som Vollvik så lyset med mobiltelefoni med Chess for ti år siden, er han nå i ferd med å utnytte Facebook som reklamekanal for alt det er verdt.

Nærmest til alle døgnets tider svarer Vollvik på kommentarer og spørsmål på Facebook-siden deres.

– Jeg jobbet mye med Chess, men jeg jobber mer nå, sier han entusiastisk.

- Ludo større enn Chess
Som en hvilken som helst bergenser, snakker også Idar Vollvik i overkant mye. Og forholdsvis høyt, ettersom det store lokalet han sitter i, er befolket med flere kollegaer og andre som stadig vekk stikker hodet innom.

– Jeg tar meg en kaffe, smiler en kar.

– Ja, bare forsyn deg, men du må kanskje lage ny selv, flirer Vollvik.

Selv inntar han kaffen fra et pappkrus, det er ingenting ved mannen som røper at han har vært god for flere milliarder for bare noen år siden.

Nå sikter han igjen mot stjernene, uten at det er pengene som er drivkraften.

– Ludo blir større enn Chess. Jeg har lært meg å være litt mer forsiktig med store ord enn hva jeg var tidligere, men jeg bare vet at Ludo kommer til å bli stort.

Satser i Europa
Og her har Vollvik solide omsetningstall å vise til. Nettbutikken som omsatte for drøye hundre tusen i juli, kommer til å passere fire millioner kroner i omsetning i desember. Og selvsagt stopper det ikke nå.

– Vi skal bli stor i Europa. Neste år starter vi med Norden. Visste du forresten at svenskene ikke bruker ull?

Idar Vollvik rister oppgitt på hodet. Ullplagg er noe av det Ludostore selger mest av.

– Men når de andre sier at vi bare kan glemme å selge ull i Sverige, da får jeg jo blod på tann. Da tenker jeg at vi i alle fall skal selge ull der.

Milliardær igjen
Vollvik ser som vanlig ingen problemer, bare utfordringer som skal løses og muligheter som skal gripes.

– Ser du for deg at du kan bli milliardær igjen?

– Klart det! Det svarer jeg selvfølgelig til, uten å blunke. Men det er ikke fokus nå. Nå konsentrerer jeg meg om å komme i null, så vil fremtiden vise hvor langt vi kan komme.

– Hva gjør du annerledes denne gangen dersom du får mange penger mellom hendene igjen?

– Jeg skal aldri slutte å jobbe. Så lenge det er pust igjen i meg, skal jeg jobbe. Kanskje kan jeg jobbe mindre enn i dag, og bruke mer tid på familien, men jeg skal aldri slutte helt, sier Vollvik bestemt.

– Og børsen? Frister den igjen?

– Jeg skal aldri mer på børsen. Aldri. Det er utenkelig. Helt utenkelig.

Vollviks største positive egenskap, det å aldri gi seg, ble hans verste fiende da banken var full av penger og børsen bare en telefon unna.

– Den feilen gjør jeg ikke igjen.

Solgte kunder til Chess
Da Ludo startet opp i 2008, var det nok en gang mobiltelefoni Vollvik satset på.

Den norske satsingen ble avsluttet tidligere i år da Ludo Mobil solgte alle sine 22 000 kunder til Chess.

– Satsingen i Norge gikk bra helt til myndighetene kom med en regelendring som i praksis tok fra oss grunnlaget til videre drift. Det var artig at det var Chess som overtok kundene våre. Selskapet er fortsatt som en baby for meg.

Og rundt seg på kontoret i Nordåsdalen har Vollvik hele toppledelsen fra den gangen han styrte skuten i Chess.

Trønderen har altså ikke skremt dem bort med sin hodeløse opptreden på børsen.

Det har han heller ikke gjort med sin kone Anita, som har stått ved sin manns side gjennom oppturer og nedturer.

– Det er klart det har vært tøffe tak for henne, men hun har vært tett på meg og utviklingen av både Chess og Ludo. Og vi er fortsatt gift. Jeg ser frem til å få mer tid til familien i fremtiden. De er det aller viktigste for meg.

Satsing i Thailand
Selv om mobilsatsingen i Norge er lagt ned, satser Ludo mobil for fullt i Sverige og Thailand. Det har tilsynelatende ulmet litt hos noen av investorene på grunn av manglende fremdrift i Thailand.

– Alt går saktere der enn her hjemme. Nettet skulle vært ferdig for lenge siden, men er fortsatt ikke på plass. Til våren håper og tror jeg at vi er i gang, og da vil jeg nok bosette meg der for en periode.

Vollvik har selvsagt stor tro på mobilsuksess i Østen. Det er ingen som skal beskylde den mannen for ikke å gå på med krum hals full av pågangsmot.

– Markedet er gigantisk, og dette kommer til å bli et eventyr, spår trønderen optimistisk.

Burger-reklame
Observante tv-seere har fått med seg Idar Vollvik i en reklame for en stor hamburgerkjede som går på tv i disse dager.

– Det er den andre reklamen jeg gjør som ikke er for eget selskap. Jeg har en gang gjort reklame for Ikea, og som nå, dette gjør jeg for penger og publisitet.

I reklamen vises Vollvik når han spiser en hamburger mens stemmen i filmen sier at restauranten også er «for de som har tapt mye».

– Det ble ekstra rett for meg å delta i reklamen da jeg hørte hva som ble sagt. Jeg kan ikke stille opp på noe som noen andre. Jeg har virkelig ikke noe problem med å være selvironisk.

Med et bredt glis innrømmer Vollvik glatt at jobben var godt betalt, men han vil ikke røpe hvor mye penger det er snakk om.

– Det var godt betalt, det er alt jeg kommer til å si, sier han og kniper munnen demonstrativt sammen.

– Dessuten kan jeg være med å folkeliggjøre at man kan gå på trynet og reise seg igjen.

-Løgn i media
45-åringen innser at han må finne seg i å få litt juling i mediene. Hans opptur med Chess var på mange måter bygget på hans enorme tilstedeværelse i media. Hans strategi for å skape overskrifter må sies å ha vært svært vellykket.

– Ingen kan forberede seg på den enorme interessen fra media som jeg ble gjenstand for. Etter å ha levd så mange år i rampely-set, må man finne seg i å bli gått etter i sømmene. Men jeg forundres over at det skrives ting som er direkte løgn.

«Vanlige» folk og media får mer enn godkjent fra Chess-strategen. Men finansjournalistene må finne seg i å få litt ris.

– Stort sett har jeg møtt støtte blant folk, resten må jeg bare tåle, hvilket jeg også gjør.

Mistet lappen etter råkjøring
Finansdirektøren kremter bak oss.

– Vi må kjøre klokken tolv.

– Ja, du vet, jeg har jo ikke lappen, så jeg er avhengig av sjåfør, og nå skal vi til Haugesund, smiler Vollvik.

I vår mistet nemlig trønderen lappen for andre gang etter å ha tråkket for hardt på gassen hjemme i Trøndelag.

Klokken på veggen viser fortsatt 10:20, noe den har gjort så lenge vi har vært på besøk.

– Det er sånn det er her hos oss. Idar stopper klokkene slik at vi glemmer å ta lunsj og aldri kommer oss hjem fra jobb, sier en av damene på kontoret med et smil.

Det koster å skulle nå toppen igjen.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Kommentarer til denne saken