*Nettavisen* Nyheter.

Ikke pop å være partimedlem lenger

Oslo (NTB): Norge befinner seg på bunnen i Europa når det gjelder medlemskap i politiske partier. Siden 1980 har partiene her i landet mistet nesten 30 prosent av sine medlemmer.

- Folk bryr seg om sak, ikke parti, sier Knut Heidar, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til forskning.no.

I en ny studie som er publisert i tidsskriftet European Journal of Political Research har forskere fra Nederland, Tyskland og Italia sett på medlemstall i politiske partier i 27 europeiske land.

Undersøkelsen viser at bare 5,04 prosent av de norske velgerne i dag er medlem av et politisk parti. I bare fire land - Slovakia, Tsjekkia, Slovenia og Storbritannia - står det verre til enn her i landet. I Storbritannia har campingvognforbundet flere medlemmer enn alle de politiske partiene til sammen.

29 prosent av medlemmene i de politiske partiene her til lands har forlatt organisasjonen siden 1980. Norske studier viser at Høyre har mistet hele 80 prosent av medlemmene sine siden 1990, mens Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har halvparten så mange medlemmer i dag som for 20 år siden.

Professor Knut Heidar mener faktorer som mer individualisme, færre medlemmer i organisasjoner, en mer uavhengig presse og tidsklemma kan forklare medlemsflukten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.