*Nettavisen* Nyheter.

Ikke pop å være partimedlem lenger

Folk blir mindre og mindre politisk engasjerte, skriver forskning.no Foto: Fjeldstad, Knut

Norge befinner seg på bunnen i Europa når det gjelder medlemskap i politiske partier. Siden 1980 har partiene her i landet mistet nesten 30 prosent av sine medlemmer.

- Folk bryr seg om sak, ikke parti, sier Knut Heidar, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til forskning.no .

I en ny studie som er publisert i tidsskriftet European Journal of Political Research har Ingrid van Biezen fra Leiden University og to kolleger sett på medlemstall, både som prosentandel av velgerne og i absolutte tall, i 27 europeiske land. sett på medlemstall i politiske partier i 27 europeiske land.

Undersøkelsen viser at bare 5,04 prosent av de norske velgerne i dag er medlem av et politisk parti. I bare fire land - Slovakia, Tsjekkia, Slovenia og Storbritannia - står det verre til enn her i landet. I Storbritannia har campingvognforbundet flere medlemmer enn alle de politiske partiene til sammen.

Mer individualisme
29 prosent av medlemmene i de politiske partiene her til lands har forlatt organisasjonen siden 1980. Norske studier viser at Høyre har mistet hele 80 prosent av medlemmene sine siden 1990, mens Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har halvparten så mange medlemmer i dag som for 20 år siden.

Professor Knut Heidar mener faktorer som mer individualisme, færre medlemmer i organisasjoner, en mer uavhengig presse og tidsklemma kan forklare medlemsflukten.

Van Biezen og kollegene nevner flere forklaringsfaktorer, som for eksempel mer individualisme og færre medlemmer i fagforeninger og religiøse samfunn – organisasjoner som ofte har trukket folk med i politikken.

22. juli vil ikke gi stort utslag
22.juli-generasjonen bremser trenden, men snur ikke, skriver forskning.no

Etter angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya den 22. juli i fjor, har ungdomspartiene opplevd en voldsom medlemsvekst. Tilstrømningen er uansett ikke nok til å snu trenden permanent, tror Heidar.

- Det at det kommer en ny generasjon inn i partiene er noe som skjer hele tiden, selv om det nok er ekstra nå som følge av det som skjedde. Men jeg tror ikke det vil få noe stort utslag på den store trenden, fordi det vil bli oppveid av at en god del gamle medlemmer faller fra av naturlige grunner, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag