Gå til sidens hovedinnhold

Ikke prøv deg!

- Smuglerne bør ikke føle seg for trygge i påsken, sier Wenche Fredriksen i Tollvesenet.

I påsken valfarter flere nordmenn til Svinesund for grensehandel. Dette er også tollvesenet klar over som varsler økt tilstedeværelse ved grensestasjonen på Svinesund.

Daglige kontroller
- Vi ønsker å stanse og kontrollere flest mulig og smuglerne bør ikke føle seg for trygge i påsken. Vi skal ha daglige kontroller gjennom hele påsken. Det at det er mer trafikk betyr ikke nødvendigvis at flere smugler, men det vil være en risiko for å bli stanset på i disse dagene, sier kontorsjef ved Tollvesenet på Svinesund grensekontroll Wenche Fredriksen.

Reglene
Reglene sier at du kan ta med deg 1 liter brennevin mellom 22 og 60 prosent, 1,5 liter vin mellom 4,7 og 22 prosent og 2 liter øl eller rusbrus og lignende fra 2,5 prosent til 4,7 prosent. Dette gjelder hvis du skal kombinere alle tre sortene.

Du kan for eksempel bytte vekk en eller to av kvotene. Det er fullt lovlig å ta med seg 5 liter øl hvis du ikke tar med deg noe annet alkoholholdig. Eller så kan man kan for eksempel også ta med seg 3 liter vin og 2 liter øl.

- Vi ser en økning disse dagene i forhold til resten av året på dem som handler over lovlig kvote. Vi forholder oss til regelverket. Det sier at man mister varene og får et forenklet forelegg på det man har med seg over kvoten, fortsetter Fredriksen.

Politianmeldelse
De forenklede foreleggene går opp til et visst nivå. Deretter anmeldes smuglingen til politiet.

- Hvis man for eksempel smugler 10 liter over kvoten med vin, blir man politianmeldt. For øl er den samme grensen på 50 liter, forklarer hun.

Kommentarer til denne saken