RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke rentepress i inflasjonstallene(Ny)

Sist oppdatert:
Pristigningen i desember gir ikke noen signaler om rask oppgang i styringsrenten fra sentralbanksjef Svein Gjedrem. Inflasjonen i år er den laveste siden 1960
Det viser månedlige tall fra SSB publisert mandag.

Kjerneinflasjonen målet ved KPIJAE steg med 1,0 prosent i perioden desember 2003 til desember 2004. Det var på forhånd ventet en økning på 1,1 prosent ifølge estimater innhentet av TDN Finans. I november var kjerneinflasjonen på 1 prosent.

KPIJAE er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og er eksklusive energipriser.

Norges Bank hadde i sitt estimatet for desember lagt til grunn en økning på 0,8 prosent.

Konsumprisindeksen KPI steg 1,1 prosent i desember i forhold til desember i fjor, mens det var ventet en økning på 1,2 prosent. I november var pristigningen på 1,2 prosent.

På månedbasis falt KPI med 0,2 prosent.

Årsveksten fra 2003 til 2004 endte på kun 0,4 prosent som er den laveste siden 1960. Hovedårsaken til den lave prisveksten er fall i prisene på klær og skotøy i år. Totaltsett falt prisene for de to varegruppene med 6,9 prosent sammenlignet med 2003. Prisene på flyreiser og audivisuelt utstyr falt også markert i 2004.

Et interessant moment med økning i konsumprisene i 2004 er at dersom det justeres for endringene i avgifter så ville prisveksten vært lik null.

Det kom også tall for produsentprisene i dag og de viste et markert fall fra november til desember som følge av fall i energiprisenee. Produsenteprisindeksen (PPI) endte ned 3,6 prosent fra november til desember. På årsbasis er oppgangen på 9,7 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere