*Nettavisen* Nyheter.

Olaf Thommessen

Ikke se bort, for guds skyld, ikke se bort

Foto: REUTERS/Fabian Bimmer

Overgrep mot barn når man er i utlandet øker, og vi ber deg og myndighetene ikke lukke øynene eller se bort.

Ferietiden nærmer seg slutt og mange har reist både i inn- og utland. Et utbredt fenomen som følge av nordmenns reisevaner er dessverre seksuell utnytting av barn. Både kommersielt og på andre måter. Mange har sett det det på strendene i Thailand og i andre land. De eldre europeiske mennene og med purunge lokale jenter eller gutter ved sin side. Men også kvinner utnytter barn, og mennesker i alle aldre, fra alle posisjoner i samfunnet, kan være overgripere.

Dette fenomenet stopper dessverre ikke der. Seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme er et utbredt fenomen i forbindelse med reiser både i eget land og i utlandet. Den totale mengden med globale reiser har økt fra 627 millioner i 1995 til 1, 323 milliarder i 2017. Veksten fortsetter i 2018 og nordmenn står for millioner av reiser hvert år.

Reisende nordmenn er ikke kun turister, men også folk som reiser i jobb for kortere eller lengre perioder. Herunder internasjonale organisasjoner, for norske myndigheter og for frivillige organisasjoner. Også blant disse reisende skjuler det seg overgripere på reisefot. Det er ikke lenger kun Thailand, Kambodsja og andre høyrisikoland som er foretrukne destinasjoner for overgripere. Land som Tyrkia, Portugal og Spania, typiske reisemål for nordmenn, har de siste årene slått seg opp som reisemål hvor overgripere reiser for å utnytte barn.

På tross av den karikerte beskrivelsen av den eldre mannen med sin mindreårige lokale partner innledningsvis, viser det seg at det finnes ingen «typisk» overgriper. Han/hun trenger ikke engang være pedofil. Mange utnytter rett og slett muligheten av å være i et fremmed land med mindre streng lovgivning og et svakere politi til å utnytte barn. Følelsen av straffrihet og anonymitet driver mange. Og disse overgrepene skjer overalt.

ECPAT Norge har derfor iverksatt kampanjen «Don’t Look Away» i samarbeid 6 europeiske ECPAT-organisasjoner. Her promoterer vi Norges rapporteringsmekanisme – politiets tipslinje. Her kan melde fra straks man har mistanke om at overgrep skjer der du reiser. Det er mulig å rapportere anonymt.

Og vær så snill, meld fra. Ikke se bort. Ikke når du er på ferie. Heller ikke når du kommer hjem.

Minst 400 tidligere overgrepsdømte reiste til høyrisikoland i 2017, og Kripos anslår at det kan være så mange som 50 000 overgripere i Norge. De trenger hjelp til å avdekke og etterforske sakene.

Hvis det er så mange som 50 000 overgripere, kan du regne med at de utnytter mer enn et barn hver. Både hjemme og i utlandet. Da har vi et potensiale på flere hundre tusen barn som blir misbrukt av norske overgripere. Finnes det egentlig noen forbrytelse med verre omfang?

Hverken du, jeg, eller norske politikere kan lenger se bort fra denne ekstremt ubehagelige sannheten.

Du må ikke sove sa Arnulf Øverland – du må ikke se bort sier vi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag