*Nettavisen* Nyheter.

Ikke sett fra deg sykkelen her

STJÅLET: Her ser du hvor flest sykler blir stjålet. Kartet er utarbeidet på bakgrunn av data fra politiets straffesaksregister 2008. Stedet som i kartet er referert til som Nydalen er egentlig øvre Grünerløkka. Foto: Politiet ((iOslo.no))

Her er kartet som viser hvor flest sykler blir stjålet. Sjekk ekspertens originale tips for å unngå tyveri.

20.04.09 13:17

(iOslo.no) Hver dag stjeles i gjennomsnitt over sju sykler i Oslo. Det betyr 2806 sykkeltyverier i Oslo i fjor. Det er mange forholdsregler du kan ta for ikke å bli det neste offeret.

- Jeg har kjøpt meg en billigsykkel jeg bruker i byen, sier seniorrådgiver Trond Berget i Syklistenes landsforbund til iOslo.no.

Han begrunner det slik:

- Du stopper ikke en proff sykkeltyv, men du kan gjøre det vanskeligere for ham. Eller bruke en sykkel han ikke er interessert i, sier Berget.

Hva er det frekkeste tyveriet du har opplevd? Tips oss på mail til tips@ioslo.no.

Det er Jernbanetorget som er den mest utrygge plassen å sette sykkelen sin. 34 sykler er registrert stjålet på selve torget, ikke inkludert de tilstøtende gatene. På Johanne Dybwads plass er tallet 16, mens Youngstorget har 18 tyverier.

Utrygg park
Men heller ikke Pilestredet Park er spesielt trygt. Her ble det stjålet 31 sykler i fjor, men spredningen i adresser gjør at kartet viser en større, gul flekk.

Trond Berget har også flere ess i ermet.

- Jeg pleier å si at man burde parkere sykkelen ved en sykkel som er finere enn din egen og har dårligere lås, sier seniorrådgiveren med et lite flir.

Det er juni og august som er de verste sykkeltyverimånedene. I fjor ble over 14 sykler stjålet hver eneste dag i juni. I juli synker tallene litt, før de tar seg opp i august igjen. Desember, januar, februar og mars er de minst aktive månedene for sykkeltyvene.

Gjør sykkelen stygg
Berget mener det er et poeng å parkere sykkelen der mange folk ferdes.

- Du skal ha ganske mye is i magen for å stå med en stor avbitertang midt i byen, sier Berget.

Men hovedtrikset er altså å ikke ha verdens mest attraktive sykkel. Et tips er å gjøre den styggere enn den egentlig er.

- Man kan jo male den i litt grelle farger. Mange har sperrer mot å male den nye sykkelen, men det gjør at den ikke så lett blir stjålet, sier han.

Han anbefaler også å registrere seg i sykkelregistre, fordi det vil gjøre det lettere å få den tilbake dersom den blir funnet. Oblatene har også en preventiv virkning.

Videreselger fine sykler
- Hva skjer med syklene som blir stjålet?

- Det er som fine biler. Det er vel ikke feil å si at en del av dette havner i de baltiske stater, men da snakker vi om finere sykler til over 10.000 kroner. Billigere sykler får du ikke solgt videre, og da er det mer brukstyverier, sier Berget.

P.S. Blir det for mye å tenke på? Bysykkelordningen er sannsynligvis det tryggeste. I år skal bysyklene være på plass rundt 1. april, med værforbehold. Et års abonnement koster 80 kroner.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.