OSLO (NTB og Nettavisen): Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg mener det ikke er sikkert at det må et FN-mandat til for at verdenssamfunnet skal gripe inn med militær makt i Syria. Hun mener sannsynligheten for norsk deltakelse er liten.

- Det er ikke 100 prosent sikkert at du må ha et FN-mandat for at det skal være folkerettslig riktig med en intervensjon. Men det vil være ønskelig å ha det, for det vil gi sterkere legitimitet, sier Høyre-lederen til Dagsavisen.

Hun viser til utfordringen ved at Russland og Kina stadig legger ned veto mot bruk av militærmakt i Syria. At Russland og Kina stadig blokkerer det internasjonale samfunnet, kaller hun et stort dilemma.

- På et tidspunkt kan vi komme dit at folkeretten blir fortolket slik at man ikke nødvendigvis må ha et FN-mandat for å gripe inn, sier Solberg.

Oppslaget på Dagsavisens forside tirsdag er «Åpner for norsk deltakelse i Syria».

Dagsavisen skriver i klartekst at Erna Solberg åpner for at Norge kan krige i Syria uten FN i ryggen, men i Høyre avviser man at dette var Høyre-lederens budskap.

Overfor NTB presiserer Solberg at dette ikke er noe hun har sagt, og hun fastslår at det er lite sannsynlig med norsk deltakelse i Syria.

Solberg mener verdenssamfunnet er forpliktet til å handle, dersom krisen er stor nok og drar i Dagsavisen likevel paralleller til andre kriser der Norge har valgt å bruke militær makt.

- Vi har hatt store internasjonale kriser hvor vi valgte å være med. Alle partier, ja i alle fall halve SV var jo med på bombingen i Kosovo på grunn av etnisk rensing, massedeportasjoner og masseflukt, sier hun.

Les også: - Norge vil ikke bruke makt i Syria uten FN-mandat, sier Eide

Ikke stemning
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) opplyste sist onsdag at det ikke er politisk stemning i Norge for å delta i en militær aksjon i Syria.

Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg, som fortsatt håper å bli sittende som regjeringssjef etter stortingsvalget, sier til Dagsavisen at regjeringen står fast ved at norsk deltakelse i internasjonale operasjoner skal være forankret i FN-pakten og ha et klart FN-mandat.

- Norge kommer ikke til å delta i en militær operasjon i Syria uten et FN-mandat. Det er heller ikke sikkert at det vil bli så mye bedre om vi deltar, sier han.

Nytt scenario
Hos Høyres potensielle regjeringspartnere er meningene delte om norsk deltakelse i en Syria-aksjon uten FN-mandat. Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen, som sitter i Stortingets utenrikskomité, har tidligere sagt til Dagbladet at partiet støtter en norsk deltakelse uten grønt lys fra FN, dersom NATO spør.

- Hvis Solberg har tenkt å bidra i Syria utenom FN-sporet er det et helt nytt scenario sammenlignet med dagens regjerings standpunkt, sier Ellingsen til Dagsavisen.

Også Venstre åpnet forrige uke for bruk av norsk militærmakt i Syria selv uten et klart mandat fra FN.

- Det er uakseptabelt for det internasjonale samfunnet å se på en gjentakende bruk av kjemiske våpen. For å unngå det, er vi nødt til å ha en troverdig trussel om militærmakt selv om vi ikke ønsker å bruke den. Å bare peke på FNs sikkerhetsråd slik den fastlåste situasjonen er i dag, er i realiteten å gi et signal om at vi ikke ønsker å gjøre noen ting, sa Venstres nestleder Ola Elvestuen til NRK.

«Vekk fra FN-tvangstrøyen»
Oppslaget i Dagsavisen skapte raskt reaksjoner og utløste kommentarer.

«Erna Solberg på vei vekk fra FN-tvangstrøyen i Dagsavisen i dag. Bra!», skriver Minervas Jan Arild Snoen på Twitter.

«Så var vi i gang. Erna Solberg med ganske andre signaler enn Eriksen Søreide om å angripe Syria uten FN-mandat. Veldig uklokt», skriver SVs Snorre Valen.

«Erna Solberg er nå blitt flyvertinne på et bombefly på vei til Syria. Når skal politikerne skjønne at handlekraft ikke alltid er klokskap?», skriver Dagbladets John Olav Egeland på Twitter.

Følg Nettavisens liveblogg om valgkampen her. Delta med emneknagg #Valg13

HTML EMBED