Gå til sidens hovedinnhold

Ikke som alle andre 17-åringer

Prableen Kaur er ikke som alle andre 17-åringer. Ikke ønsker hun verdensherredømme, men hvis hun hadde vært statsminister for en dag ville hun tatt tak i justispolitikken.

ROMSÅS: Jenta jeg møter på Kaffebrenneriet i Universitetsgaten gjør som de fleste andre på sin alder.

Hun går på skole og er sammen med venner. Men hun er også veldig engasjert i politikk. Dette engasjementet har resultert i at hun nå er Arbeiderpartiets yngste listekandidat til Oslo bystyre.

Hun er også nestleder i AUF Oslo, AUFs representant i kvinnenettverket i Oslo Ap, samt leder i Grorud AUF og fast Si;D-kommentator i Aftenposten.

Stemmeberettiget

Foreløpig er ikke Prableen gammel nok til å stemme selv, men innen kommunevalget i september er hun gammel nok. Hun fyller nemlig 18 i mars. Jenta som alltid har vært engasjert, enten i elevrådet eller andre frivillige organisasjoner bestiller en kopp te og begynner å prate.

– Politikk handler om å jobbe for alle mennesker, og det er et ønske jeg har. Det er lett å ta ytringsfriheten for gitt, og det er synd at det er få unge som engasjerer seg i politikken.

Hvite middelaldrende menn er overrepresentert i politikken, men det er de unge som taler de unges sak best, sier Prableen. Det er flere saker som ligger Prableens hjerte nær, men blant de nærmeste finner vi skole og barn og unges oppvekstvilkår.

– Kvaliteten i skolen og fritidstilbud for barn og unge er skjevt fordelt i Oslo. Det er synd at barn må stå til rette for tykkelsen på lommeboka til foreldrene.

Inspirert gjennom oppveksten

Gjennom oppveksten har Prableen sett flere venner være i kontakt med barnevernet, og i litt for mye kontakt med rus. Dette er noe av grunnen til at Prableen for to års tid siden meldte seg inn i AUF.

– Jeg har alltid visst at jeg hørte til på venstresiden, så da jeg bestemte meg for å finne ut hvilket parti som tiltalte meg mest, ble AUF og Ap veien å gå. Jeg ønsker ikke å stigmatisere mennesker og sette dem i bås, så for meg er det viktig å få fram at alle mennesker skal ha like muligheter, og at alle er like mye verdt, sier Prableen.

For mange voldtektssaker henlagt

På spørsmål om hva hun ville ha gjort hvis hun var statsminister for en dag tenker hun lenge før hun svarer.

– Jeg ville tatt tak i justispolitikken. Per i dag ender under en prosent av alle anmeldte voldtektssaker med dom, og det er et tragisk lavt tall. Deretter ville jeg jobbet med barnevern og krisesentre. Og sykehjem. Det er ikke mange som tror at jeg som er så ung er opptatt av eldreomsorg, men det er jeg altså. Det er viktig at de som har bygget opp landet får en verdig alderdom, sier Prableen.

Ingen drøm om å mingle med internasjonale toppleder og spise middag hos Kongen her i gården, altså.

Uengasjerte

Når hun er blant vennene sine, prøver Prableen å holde politikkpraten på et minimum, men hun innrømmer at hun innimellom forsøker å få sine klassekamerater til å engasjere seg litt mer.

– Det er mange på min alder som ikke er gamle nok til å stemme som bruker det som en unnskyldning til ikke å engasjere seg. Det klassiske er at folk sier det ikke angår dem, men det er jo nettopp det det gjør. Vi er skoleelever, og som en del av skoleverket er vi involvert i masse politikk, sier Prableen. Hun ser ut av vinduet og tenker seg om.

– Det hender jeg blir konfrontert med at folk ønsker å se resultater, og at politikk bare er snakk. Men der det tenkes snakkes det, og snakkes det ikke, så skjer det ikke noe. Hvis man virkelig vil endre samfunnet er politikken veien å gå. Ting skjer, men det tar tid, for ethvert forslag må igjennom flere organer før det ender opp på Stortinget.

Prøveordning for 16-åringer

Til høsten blir det i utvalgte kommuner gjennomført en prøveordning med stemmerett for 16-åringer, og Prableen tror dette blir en gylden mulighet til å se hva som skjer når det plutselig blir stilt krav til enda yngre samfunnsborgere.

– Det blir spennende å se hvor engasjerte 16-åringer er, og om ansvaret som kommer med å få tildelt stemmerett blir benyttet når de endelig får muligheten og det blir stil krav til dem. Forhåpentligvis får vi noen indikasjoner på hvordan unge stiller seg til politikk, og da hjelper det ikke å si at ”jeg har ikke stemmerett, så da bryr jeg meg ikke”.

Økt barnefattigdom

Mennesker sklir forbi på isen utenfor vinduene på Kaffebrenneriet mens vi snakker om politiske reformer, velferdsstaten, kjønnskvotering, og lav valgdeltakelse. Det er ingen tvil om at Prableen er over gjennomsnittet interessert i politikk.

– Det er noe lav valgdeltakelse ved lokalvalg, og det speiler at folk har det bra, for det er ikke ille nok til at flere engasjerer seg eller stemmer ved valg, sier Prableen. Hun tror at for å mobilisere de store velgermassene, må de politiske partiene utarbeide en tydeligere politikk, og man må få fram forskjellene mellom partiene i større grad.

– Ingen av partiene ville kvittet seg med velferdsstaten om de kom til makta, men den ville ikke vært like varm og inkluderende. Norge er et godt land å leve i, og selv om de ikke blir noen store omveltninger på kort sikt, kan det skje i lengden og kan ramme mange. Barnefattigdommen i Oslo har økt de siste årene, og sånn skal det ikke være. Det er derfor viktig å benytte seg av stemmeretten, sier Prableen.

Nå ut til flere

Til høsten skal hun vinne byen tilbake sammen med sine partifeller i Ap, og hun akter å nå ut til sofavelgerne. Med indiske foreldre, har hun enda litt flere strenger å spille på enn andre politikere.

– Jeg er inneforstått med tankegangen til storsamfunnet , og også den indiske kulturen fordi jeg er en del av begge. Og sistnevnte kan være en fordel for å nå ut til det indiske miljøet i valgkampen, sier Prableen

– Hvordan har du tenkt å nå ut til dem?

– Jeg prater punjabi, og med det når jeg i hvert fall ut til noen. Prableen forteller at ingen av foreldrene hennes er spesielt politisk engasjerte, men at bestefaren hennes i India har vært inne i politikken, så kanskje det er der de engasjerte genene kommer ifra.

Balansegang

Politikerspiren er bosatt på Romsås, og går til daglig på studiespesialiserende retning på Oslo Katedralskole. Hun ser det som en stor tillit fra sine partifeller at hun nå er nominert på bystyrelista, og legger ikke skjul på at politikken tar mye tid.

– Jeg prøver å finne en balansegang mellom skole og politikken, og jeg synes at begge deler er gøy. Noen ganger når det blir mye møter tenker jeg, ”hvorfor gidder jeg dette her?”. Men da gjelder det bare å tenke på hvorfor jeg engasjerte meg i utgangspunktet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien