*Nettavisen* Nyheter.

Ikke stereotypisk, bare lesbisk

Foto: (Colourbox)

Ikke la deg lure av et rosa og klissete cover, boken «Sugar Rush» er absolutt å anbefale. Les anmeldelsen her.

30.01.08 15:55

(YEYE): «Femten år gamle Kim får hetta da faren forteller at hun må slutte på den fine privatskolen hun går på og begynne på den offentlige skolen Ravendene. Hvordan skal hun overleve i den ville og skremmende tenåringsjungelen der?

Men så treffer hun praktfulle Maria Sweet - også kjent som «Sugar» - «ravernes» dronning. Kim legger bak seg sin fortid som snill pike og blir fullstendig forhekset av Sugar - og må stille seg selv et vanskelig spørsmål: Er hun blitt forelsket i bestevenninnen?

Også for gutta
Dette er teksten som står bakpå den utrolig rosa og utrolig jentete utseende boka. Det som er så rart med denne boka er at den er absolutt ikke det den ser ut til å være, heller tvert imot. Man får inntrykk av at den er en søt, koselig historie slik så mange bøker myntet på jenter er. Men det er ikke denne. Mulig den er myntet på jenter, selv om gutter garantert kan lese den de også, men den er utrolig langt fra de typiske jentehistoriene der en jente blir forelsket i en gutt og boka handler om hvordan hun får han til å falle for henne og det ender med at de blir sammen. Nei, Sugar Rush er ikke sånn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kim (Olivia Hallinan) er besatt av bestevenninnen Sugar (Leonora Crichlow). Foto: Sony Pictures (NRK)

En soleklar firer
Som dere sikkert har skjønt handler det om en jente (Kim) i en vanskelig alder (15) i en vanskelig situasjon (bytte skole) som opplever noe enda mer vanskelig: å bli forelsket i bestevenninnen sin. Nå, dere må ikke tro at handlingen er at Kim liker Maria, men finner ut at det er en «fase» og finner en fyr istedet, slik mange høyrevendte politikere ville likt det. Nei, det som er så bra med denne boken er at leseren blir med på forvirringen til Kim når hun skjønner at hun kanskje er lesbisk. Det som også er flott er at boka har flotte beskrivelser av ting; du kan føle hvordan Kim føler det i den og den situasjonen.

Det vi liker å si er at det finnes dårlige bøker, litt dårlige bøker, ok bøker, gode bøker og fantastiske bøker (1-5). Denne er en soleklar firer, altså en god bok. Vi skal ikke si noe om slutten, men den er kanskje en smule overraskende - eller kanskje ikke, alt ettersom. Den er kanskje heller ikke sånn man skulle tro det når alt som skjer i boka er mer eller mindre tragisk, og enden er, vel, ganske happy. Men det er kanskje på sin plass.

På tide med en god lesbebok
Det var på tide at noen skrev en ordentlig bok om det å være lesbisk, og det er godt gjort (hvis man ser på andre bøker om temaet) at det ikke virker noe rart i det hele tatt - og det er nesten skremmende hvordan Kim opplever det. Det er noe som gjør fortellingen bra - og den spiller heller ikke på stereotyper. Kim selv er en helt normal, litt nerdete jente som har for store pupper og går på en fancy privatskole. Hun pleier å sjekke røykvarslerne hos vennene sine og er en typisk etterdilter uten noe spesielt å si. Man kan ikke unngå å føle fascinasjonen Kim føler for Maria, og ikke hvordan hun opplever den drastiske livsstilsforandringen. Fra å være pappas snille, litt kjedelige jente er hun nå bestevenninnen til «slummens» ungdomsdronning og er med på alt det innebærer - festing, drikking og dop. Igjen får de bra skildringene og den realistiske skrivemåten leseren til å føle seg som Kim.

Så til slutt vil vi bare anbefale dere denne boka; den er verdt å lese og vanskelig å legge fra seg. Ikke er den spesielt vanskelig eller tung heller. Og føler dere dere skremt av det rosa coveret, så tenk på at innholdet er så verdt det.

Forfatter er Julie Burchill, og er utgitt av NRK i forbindelse med TV-serien basert på boka som finnes på NRK3.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag