Gå til sidens hovedinnhold

Ikke stikk fra sykeregningen!

Vi trenger lavere sykefravær - ikke politikere som forsøker å stikke fra regningen.

Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum forsøker å gjøre det enkelt for seg selv og de rødgrønne i saken om sykefravær.

I stedet for å løse problemet og få ned de samfunnsøkonomiske kostnadene, prøver Sp-nestlederen å stikke fra regningen (les: skyve kostnadene over på bedriftene).

Heldigvis har han fått klart svar på tiltale fra sine rødgrønne partnere: - Det er ikke aktuelt å øke det samlede skattenivået, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå.

I flere omganger nå har ledende røde (SV) og grønne (Sp) politikere raslet med skatt- og avgiftsspøkelset. Hver gang er de slått ned av Arbeiderpartiet, og det er bra. Det vi trenger nå er tiltak som får ned sykefraværet - ikke forslag om å gi enda mer av regningen til arbeidsgiverne for at politikerne skal slippe unna å være ansvarlige politikere.

De siste tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at vi har et fravær på 7,7 prosent, og at årsveksten i fravær er på 11 prosent. Det betyr at 1 av 13 arbeidstakere er borte hver eneste dag - eller at en vanlig arbeidstaker er borte fra jobb nesten to arbeidsdager i måneden.

Arbeidsgiverne dekker hele regningen de første 16 dagene, og en stor del av regningen etterpå (fordi staten bare dekker opp til 6 G). Når politikerne snakker om full lønn under sykefravær, så tar de i mange tilfeller «æren» for ytelser som arbeidsgiverne betaler. SINTEF har regnet ut at en sykemeldt kan koste bedriften rundt 300.000 kroner på ett års fravær.

Det reelle problemet er altså at sykefraværet øker og øker, og at fraværet spiser stadig mer av samfunnets ressurser. Vi trenger politikere som tør ta støyten med å foreslå tiltak som virker - ikke politikere som ikke våger å gå løs på problemet, men som ønsker å skyve regningen videre til andre.

Den ene veien er å finne virkemidler for å få folk tilbake i arbeid, enten i nye oppgaver de kan gjøre mens de har brukket ben eller andre helseplager - eller på deltid, hvis de ikke er friske nok for full jobb.

Den andre veien er å gjøre det lønnsomt å arbeide fremfor å være sykmeldt. I dag er det slik at de aller fleste i praksis tjener penger på å være hjemme fordi de i mange tilfeller sparer kostnader til transport og bompenger tur/retur arbeidsplassen. Jeg har ennå til gode å møte noen som synes det er fornuftig, men kanskje folk på Stortinget omgås andre enn meg?

Reklame

NÅ: Stor vinterkampanje med supergode priser

Kommentarer til denne saken