Gå til sidens hovedinnhold

Ikke tro på denne e-posten

I verste fall kan denne e-posten koste liv, dersom rådene i den følges.

Mange tusen nordmenn har fått kjede-mailen, som oppfordrer mottakeren på det innstendigste om å videresende den til flest mulig av sine venner. Slik kan mange liv reddes, hevder den opprinnelige, men ukjente forfatteren av e-posten.

Redde deg selv
Med overbevisende faguttrykk og tilsynelatende logikk fortelles leseren hvordan han kan redde seg selv dersom han skulle få hjerteinfarkt mens han er alene.

«Ettersom mange mennesker er alene når de rammes av hjerteinfarkt, har personen som opplever ustabil hjerterytme og begynner å svimle, bare ti sekunder igjen før han blir bevisstløs, dersom han ikke får hjelp. Men disse ofrene kan hjelpe seg selv ved å hoste hardt gjentatte ganger. Pasienten må trekke et dypt åndedrag før hvert host, og hostet må være kraftig og forlenget, som når man hoster opp slim fra dypt inne i brystet. Et åndedrag og et host må gjentas annethvert sekund uten opphold til hjelpen kommer, eller til hjerterytmen har stabilisert seg. Dype åndedrag får oksygen inn i lungene og hostebevegelsene klemmer hjertet slik at blodsirkulasjonen holder fram. Hjerteklemmingen hjelper også med å gjenopprette normal rytme. På denne måten kan ofre for hjerteinfarkt selv komme seg til et sykehus. Fortell så mange som mulig om dette. Det kan redde liv.» hevdes det i e-posten.

- Ikke fra oss
Men ifølge eksperter er det snarere tvert om. For selv om det på slutten av e-posten påstås at opplysningene var publisert i «Journal of General Hospital Rochester», har sykehuset avvist at det noensinne er blitt skrevet en slik artikkel i deres publikasjon.

Hjertespesialister verden over har advart mot metoden i e-posten, som første gang så dagens lys i juni 1999. Riktignok har hoste-massasje av hjertet vært brukt av sykehusleger i flere år, men bare på pasienter som opplever plutselige forstyrrelser i hjerterytmen.

Kan dø
Dersom en person er i ferd med å få hjertestans, kan dyp hosting være med på å fremskynde en sikker død. For som ved friske mennesker, er det også farlig å gjennomføre hjerte-kompresjoner på en bevisst person der hjertet fortsatt banker.

American Heart Association anbefaler å droppe hoste-metoden og heller bruke tiden på å kontakte ambulanse. Det er av ytterste viktighet at en hjertepasient får medisinsk hjelp så raskt som mulig. Forsinket hjelp kan få fatale følger.

Men den sikreste måten å overleve et hjerteinfarkt, er å motvirke det preventivt. Et sunt kosthold og regelmessige turer til legen er gjennomgangstonen blant hjerteleger og hjerteforeninger.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene