Til tross for kontroversielle uttalelser og omstridt oppførsel, raser mangemilliardær Donald Trump framover på meningsmålingene. På den siste målingen til Reuters og Ipsos, har Trump nesten 30 prosent oppslutning blant republikanske velgere.

- Betyr dette at vi må begynne å venne oss til tanken om at Trump faktisk kan bli USAs neste president?

- Det er vanskelig å venne seg til tanken om at han kan bli president. Men at han kan vinne nominasjonen, er ikke helt utenkelig. Det forutsetter enten at Republikanerne slutter å bry seg om å vinne valg, eller at han i løpet av de kommende månedene blir vesentlig mer populær blant velgere som er i midten i USA, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen på nettstedet Minerva til Nettavisen.

- Det er fremdeles sånn at i de målingene der han settes opp mot demokrater, så gjør han det veldig dårlig fordi han polariserer velgermassen. Det er svært mange som liker ham, og enda flere som hater ham. Hvis han ikke gjør noe med det, så vil han ikke ha en sjanse til å bli president. Og da er det liten sjanse for at Republikanerne nominerer ham som presidentkandidat, sier Snoen.

Tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush, blir ansett av mange som den mest seriøse kandidaten på republikansk side. Likevel ligger Bush hele 20 prosentpoeng bak Trump på den siste målingen.

Are Tågvold Flaten, som er statsviter og redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no, er fortsatt overbevist om at Trump ikke blir USAs neste president.

- Men er det én ting Trumps inntreden i valgkampen har bevist, er at alt kan skje i amerikansk politikk. Han har skremt den republikanske partieliten som Jeb Bush fortsatt er favoritten til, sier Flaten til Nettavisen.

Superkjendis med egne spilleregler
Flaten beskriver Trump som først og fremst en superkjendis som spiller etter egne regler.

- Dermed kan han si og gjøre ting som andre ikke kan. Og det er veldig befriende for dem som nå sier at de støtter Trump.

- Det er misnøye med Washington, politikere og det falske spillet som alle ser på som en fast del i amerikansk politikk. Denne misnøyen utnytter Trump maksimalt, sier Flaten.

Det er ingen hemmelighet at Trump har blitt en medieyndling som genererer både lesere og seere, og foreløpig er det ingenting som tyder på at pressens interesse for Trump vil avta med det første. Dermed får de andre republikanske nominasjonskandidatene mindre plass i rampelyset.

- Jeg tør ikke si hva som eventuelt skal få dette til å dabbe av fordi alle politiske spilleregler er kastet, sier Flaten.

- Ingen ny Reagan
Flere analytikere har trukket sammenligninger mellom Trump og tidligere president Ronald Reagan, som også var republikaner. Verken Flaten eller Snoen synes Reagan er noen god sammenligning.

- Det eneste man kan si, er at Reagan ble avskrevet av mange som en useriøs kandidat. Men med to perioder som guvernør i California er i seg selv grunn nok til at man ikke kan kjøre den sammenligningen, sier Flaten.

- Det er én ting som overflatisk ligner, og det er at Reagan også ble avskrevet av mange i eliten og kommentatorene, sier Snoen.

Snoen legger også til at Reagan, i motsetning til Trump, hadde bred politisk erfaring som guvernør i California. I tillegg hadde Reagan en optimisme som skiller seg kraftig ut fra retorikken til Trump.

- Reagan appellerte til dem som så positivt på USA og livet. Han hadde en «sunny optimism», og han snakket ikke stygt om andre. Trump appellerer til de sinte og dem som hater politikk, sier Snoen.

Innflytelsesrike folk
Selv om mange analytikere ikke tar Trumps presidentambisjoner på alvor, er det fortsatt viktig for ham å fremstå som en reell kandidat.

Flaten sier at Trump bruker enorme summer av egne penger på å bygge opp en valgorganisasjon i Iowa, New Hampshire og South-Carolina. Disse delstatene er først ut i den republikanske nominasjonsprosessen.

- Der har han fått med seg innflytelsesrike folk som har vært med på vinnerlaget tidligere valgår. Det er viktig for ham å gjøre et poeng av at han faktisk prøver, sier Flaten.

(Saken fortsetter under bildet).

Hysteriske tilstander
Flaten var nylig i USA hvor han fulgte nominasjonsvalgkampen tett i Ohio og Iowa. Her fikk han oppleve Trump og de andre kandidatene på nært hold.

Han sier det var til tider hysteriske tilstander rundt Trump.

- Jeg fulgte i hælene på Trump under Iowa State Fair med hundrevis av mennesker rundt ham. Jeg var mellom livvaktene hans. Folk ser en fyr de har sett på TV, og vil ta et bilde av ham. Det er folk som vanligvis ikke er interessert i politikk som nå har en grunn til å være interessert, sier Flaten.