Gå til sidens hovedinnhold

Ikke vær redd for fellesgjeld!

Siv Sanchez og samboeren hennes synes leiligheter med fellesgjeld har fått et ufortjent dårlig rykte.

Kiellandsplass: Etter halvannet år i leiligheten ved Aleksander Kiellands plass har familien Sanchez bestemt seg for å flytte til et rekkehus på Slependen.

Da de la ut borettslagsleiligheten, med fellesgjeld, for salg, ble de overrasket over hvor feilinformert kjøperne er i forhold til å kjøpe gjeldsbelagte leiligheter.

Jeg var i utgangspunktet også bekymret for den høye fellesgjelden, men det var før jeg forsto at det faktisk er lønnsomt. Du skal ha veldig gode bankforbindelser for å få samme lånerenten som et stort borettslag, sier Siv Sanchez.

Renteøkning skremmer

Sanchez, som opprinnelig kommer fra Hareide, har bodd i Oslo i 11 år. Hun flyttet til Kiellands Hus i oktober 2006 og kaller seg selv en urban fjellgeit.

Jeg er glad i bylivet, så det blir rart å flytte, sier Sanchez.

Huset på Slependen har hun og samboeren allerede kjøpt, men de sitter fortsatt med leiligheten i Bydel St. Hanshaugen. Etter visning for noen uker siden følte de på kroppen at markedet ikke er det samme som de siste årene.

Det er tydelig at markedet er tregere og folk er mer forsiktige. Jeg tror media har mye av skylden. De skriver om nedgang og renteøkning, og dermed blir folk redde. Samtidig har det stått mye negativt om leiligheter med fellesgjeld, slik som vår, men det er forskjell fra gård til gård. Muligheten som finnes her på Kiellands Hus, spesielt for førstegangsetablerere, er super, sier hun.

Individuell nedbetaling

Unge mennesker ønsker gjerne å bo sentralt, og i følge Sanchez er muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet i sentrumsnære områder, gjennom slik finansiering, absolutt til stede.

Styret i gården har fått til en individuell nedbetalingsplan, hvor de som ønsker også kan betale seg helt ut av fellesgjelden. De første 10 årene er avdragsfrie og i løpet av en slik periode vil den økonomiske situasjonen gjerne endre seg, og man kan ta avgjørelser underveis, sier Sanchez.

Hun minner om at man ikke skal låne til pipa, og husker selv godt hvordan det var i begynnelsen av 20-årene da hun ikke kunne delta på aktiviteter med venner, kjøpe klær eller være med på en fest, fordi lommeboken var tom når alle regningene var betalt.

Likevel var det deilig å kunne gå på eget gulv i egen leilighet. Det er en investering for livet, sier Sanchez.

Kommende helg er det visning på leiligheten hennes i Kiellands Hus.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter