Ikke vent for lenge

Foto: Crestock

Norske kvinner har aldri vært eldre når de får sitt første barn.

(SIDE2): Det er mye som skal klaffe for at en kvinne over 40 blir gravid og mannen må ha optimale spermier, skriver dagens VG.

Følg Side2 på Facebook – klikk her!

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at norske kvinner aldri vært eldre når de får sitt første barn. Men nå advarer eksperter mot å drøye tiden og mener at man ikke bør vente om du har funnet noen å få barn med.

– Ikke skyv på det, dersom du har funnet en partner du vil ha barn med. En del kvinner blir irriterte når vi oppfordrer til å bevare fertiliteten, men ikke stol på at assistert befruktning kan gjøre deg gravid, sier seksjonsleder på fertilitetsklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Arne Sunde til avisen.

Han sier at kvinner blir infertile omtrent ti år før de kommer i overgangsalderen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Erfaringer fra andre land i Europa viser at økonomien kan spille en rolle i når man ønsker barn, og Sunde ser ikke bort fra at dette også kan ha påvirket nordmenn til å drøye barnefødsler. Både kvinner og menn vil etablere seg først.

– Finanskrisen og det knallharde boligmarkedet kan være faktorer som spiller inn, sier han.

Videre forklarer seksjonslederen at assistert befruktning har økt med cirka 10 prosent per år de siste 15 årene.

Han tror flere opplever infertilitet nettopp på grunn av høy alder. Samtidig nevner han også at gjennomsnittsvekten har gått opp og at overvekt og infertilitet kan være koblet sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.