Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke-vestlige får ikke jobb

Foto: (NSO)
En ny undersøkelse bekrefter at nyutdannede med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn har et høyere ledighetsnivå enn etnisk norske.

Norsk studentorganisasjon ber nå arbeidsminister Anniken Huitfeldt om å ta grep.

- Dette er nok en rapport som slår fast at det fremdeles foregår diskriminering i arbeidslivet. Nå må Huitfeldt innkalle partene i arbeidslivet til et toppmøte om dette, sier Øyvind Berdal, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

Mandag ble kandidatundersøkelsen lagt fram. Den omhandler arbeidsmarkedssituasjonen og tilfredshet med utdanningen blant ulike grupper av nyutdannede.

Presentasjonen legger vekt på indikatorer som omhandler overgang fra utdanning til arbeid, og belyser spørsmål som berører kandidatenes tilfredshet med utdanning og lærested.

I tillegg er det et eget kapittel som fokuserer o på situasjonen for nyutdannede med innvandringsbakgrunn.

Mest lest i Nettavisen:

Ulikheten tydelig
Undersøkelsen viser at ulikheten er særlig tydelig blant mastere i naturvitenskap og teknologi. Den påpeker videre at det er tankevekkende at i et arbeidsmarked der det fra næringslivshold stadig påpekes behov for realister og sivilingeniører, er det en høy andel nyutdannede med innvandringsbakgrunn med slik utdanning som er uten arbeid.

Den sier videre at dette ikke synes å kunne forklares med forskjeller i karakterer. Alle de undersøkte er dessuten utdannet i Norge og har norsk adresse på undersøkelsestidspunktet.

- Jeg synes dette er skremmende – og veldig avslørende. Her er det nyutdannede som trenger jobb, men som ikke får det kanskje bare fordi de de har et annet navn. Dette er uholdbart, påpeker Berdal.

NSO ser også med bekymring på at ingeniørfagene scorer dårligst når det gjelder helhetsinntrykket av utdanningen.

Ikke fornøyd
Hele 25,4 prosent svarer at de er misfornøyd med undervisningskvaliteten, mens kun 7,5 prosent svarer at de er svært fornøyd. Det er også verdt å merke seg at så mange som 16,6 prosent er misfornøyd når det gjelder utdanningens faglige innhold.

Videre er bare 22,6 prosent er svært fornøyd når det kommer til studiets relevans for arbeidslivet.

- Disse tallene bekrefter at flere ingeniørstudenter bør få tilbud om praksis. Studentene må få prøve ut sin teoretiske kunnskap i praksis sånn at det blir lettere å se relevansen av det de lærer. Det er på høy tid at institusjonene kommer på banen og virkelig prioriterer dette nå, avslutter Øyvind Berdal.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!