RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke vær skyggeredd

I et fotografi er ikke nødvendigvis en skygge en uting - det kan gjøre den viktige forskjellen. Se hvordan!

De fleste fotografer vier mye oppmerksomhet til lys. Uten lys, intet bilde. Jaken på den perfekte lyssetting er en jakt som aldri tar slutt, man kan alltid flytte litt på lampen eller subjektet, dempe eller øke styrken, eller legge til nok en reflektor...

Det mange glemmer er at skyggen spiller en vel så stor del av bildet. Uten skygger blir bildet flatt og livløst. Et ansikt mister det meste av personlighet og karakter, og et objekt ser todimensjonalt ut.

Ordspill
En skygge er et resultat av to ting: Et objekt og mangel på lys. Skyggens eksistens er altså fullt og helt avhengig av at disse to andre elementene er til stede, og kan ikke eksistere alene.

Skygge er et interessant motiv på mange måter, ikke minst med tanke på alle assosiasjonene det gir og alle ordspillene det har generert. Folk som står "på skyggesiden" er folk man helst bør "skygge unna".

Noen mennesker "står i andres skygge", mens andre igjen er kun "en skygge av seg selv". Tegneseriehelten Lucky Luke "trekker raskere enn sin egen skygge," mens noen er "skyggeredde." Noen ganger er det ikke "skygge av tvil," og de fleste vil holde seg unna "skyggenes dal".

Viktig for filmen
Skyggen har i tillegg betydd mye for filmen. Den tyske ekspresjonismen på 1910-tallet var kjent for sin ekspressive bruk av skygger. Se for eksempel filmen "Dr. Caligaris kabinett" fra 1919, hvor flere av skyggene var malt rett på kulissene.

Skyggen var også et av de definerende elementene i 40- og 50-tallets amerikanske Film Noir-filmer. Detektiven og hans kontor var nesten uten unntak dekket med skygger fra persiennene, og det meste av handlingen foregikk i mørke regnvåte bakgater under gatelys som kastet skarpe skygger.

Fotografér tidlig og sent
Den beste tiden å fotografere skygger på utendørs er tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Ved disse tidene står solen lavt på himmelen, og skyggene blir derfor fort veldig dramatiske.

Fotograferer du mot solen, vil skyggene vende seg mot deg og kameraet, fotograferer du med solen i ryggen, vil de strekke seg ut fra kameraet og innover i bildet. På denne måten blir seeren dratt inn i bildet.

I løpet av dagen blir skyggene mindre, og ofte også flate og brede, noe som gir rom for komiske effekter, nesten litt som et morospeil på tivoli.

Skyggebilder
Det å lage skyggebilder er en vanlig lek blant barn. Men det finnes absolutt ingen grunn til at ikke andre også skal kunne eksperimentere med skyggebilder.

De mange motivene man kan lage ved hjelp av skygger er evig fascinerende, så her er det bare å slippe seg løs og la leken ta overhånd.

Portretter
Tenk på å inkluder skygger fra objekter i portrettbilder, dette kan skape interessante effekter.

Objekter
Skygger gir objekter mer dybde og form.

Landskap
Landskap blir mer dramatiske ved bruk av skygger.

Mønster
Skygger skaper mønstre.

Bruk kun skygge
Fotografer skyggen av en gjenstand eller menneske istedet for tingen selv.

Fortell historier
Bruk skygger til å fortelle en historie eller formidle en handling.

Skygger finnes overalt. Se etter dem på bakken, på bygninger, på mennesker, lag dem selv, eller finn dem utendørs på en solfylt dag. Istedenfor å flykte fra dem eller forsøke å fjerne dem, prøv heller å utnytte dem for alt de er verdt!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere