RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ilddåp for fersk LO-topp

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Rett ut i lønnsoppgjør - tredje dagen på jobb!

Oslo (ANB): På den tredje dagen i jobben som ny LO Stat-leder, tropper Tone Rønoldtangen opp i departementet med kravene i årets tariffoppgjør i staten.

Aldri før har en kvinne vært leder i LO Stat. Nyvalgte Tone Rønoldtangen (56) flyttet inn på kontoret akkurat i tide til oppstarten av hovedtariffoppgjøret i offentlig sektor, som starter torsdag.

Kanskje passer det bra at det akkurat i år skulle komme en kvinne på topp i LO Stat, for det er mange år siden likelønn sto så høyt på dagsorden i et lønnsoppgjør.

Verdsetting
- Likelønn er viktig, for det handler ikke bare om kroner og ører, men om hvordan vi verdsetter folk, sier Rønoldtangen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Selv har hun bakgrunn fra svært så mannstunge miljøer. Rønoldtangen kommer riktignok rett fra jobben som hovedkasserer i Norsk Tjenestemannslag, det største forbundet i LO Stat, men før det har hun blant annet seilt til sjøs som messepike og radiooffiser og jobbet i Luftforsvaret.

- Ryggsekken min har mange rom. Men du skal ikke ha jobbet mange år som tillitsvalgt for å konstatere at det er lettere å løfte mannsyrker enn kvinneyrker. Noen ganger må man si fra, at nå er det min tur, sier hun.

Gylden anledning
Den nyvalgte LO Stat-lederen mener det store fokuset på likelønn den siste tiden må gjøre det lettere å få gjort et løft nå.

- Det har vært likelønnskommisjon, likelønnsrapporter og erklæringer i Soria Moria om likelønn. Hvis man noen ganger skal få satt i gang et løft, så er anledningen her nå, mener Rønoldtangen.

Hun er klar på at staten må inn med ekstra midler i et likelønnsløft.

- Og selv da er det snakk om en start på et likelønnsløft som må tas over flere oppgjør, slår hun fast.

Sentrale oppgjør
- Akademikerne hevder bastant at likelønn løses best gjennom lokale forhandlinger. Det er tvert imot, mener jeg. Sentrale oppgjør er det eneste som gir varige løsninger, mener Rønoldtangen.

Men et oppgjør i staten handler om mye annet enn likelønn også. Det forventes et løft for medlemmene også der i gården.

- For oss i staten er alltid lavlønnsproblematikk sentralt i oppgjørene. Og i kommunene er ofte likelønn og lavlønn synonymt, avrunder Rønoldtangen, som altså starter i jobben som LO Stat-leder med å gå rett til forhandlingsbordet. (ANB)

FAKTA

Oppgjør i offentlig sektor

* Torsdag 8. april starter forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i offentlig sektor. Både stat og kommune åpner forhandlingene denne dagen. Klokken 10.00 er det oppstart i tariffoppgjøret i staten.

* Da tropper LO Stat, Unio Stat, YS Stat og Akademikerne opp i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet for å legge fram de innledende kravene i årets hovedtariffoppgjør.

* LO Stats forhandlingsdelegasjon ledes av LO Stats nye leder, Tone Rønoldtangen.

* Tradisjonelt er det vanlig at forhandlingsfristen er ved midnatt 30. april.

* Tariffoppgjøret i Spekter-området innledes den 13. april. Forhandlingsleder for LO Stat der er nestleder Eivind Gran.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere