*Nettavisen* Nyheter.

Ilddåp for NASAs nye romfartøy

Foto: Mike Brown

Torsdag tester NASA for første gang fartøyet som skal ta over for de pensjonerte romferjene. Testen blir en ildprøve – Orion-kapselen skal tåle temperatur på 2.200 grader på vei tilbake til jorda.

LIVE: Følg oppskytingen av Orion direkte i bunn av denne artikkelen.

Utviklingen av Orion-fartøyet har pågått i mange år, men torsdagens oppskyting fra Cape Canaveral i Florida er det første forsøket på å sende kapselen ut i rommet. Mens romferja var designet for å kretse rundt jorda, er Orion et fartøy laget for lange romferder.

NASAs drøm om å sende mennesker til Mars hviler på den uprøvde kapselen. I første omgang er det meningen at astronauter skal besøke en asteroide, før en Mars-ferd står for tur tidligst om 20 år.

– Dette er neste skritt på vår vei til Mars, og det er et stort skritt, sa William Gerstenmaier i NASAs avdeling for bemannet utforskning og ekspedisjoner da Delta IV-raketten med kapselen ble brakt til utskytningsrampen i november.

Ekstrem fart

Lange romferder innebærer høye hastigheter, og sentralt i torsdagens test står utprøvingen av varmeskjoldet.

Orion skal kretse rundt jorda i to lange omløp, før kapselen vender tilbake til jorda med en hastighet på omkring 32.000 kilometer i timen. Det 4 centimeter tykke skjoldet må da tåle en temperatur på 2.200 grader celsius.

Torsdagens test er ubemannet, og den fire og en halv time lange ferden skal ta fartøyet 5.800 kilometer ut i verdensrommet. Ikke siden Apollo-programmet og månelandingene på 60- og 70-tallet har et fartøy av denne typen reist så langt vekk fra jorda.

– Orion-testen er definitivt det største etaten gjør i år, sier William Hill i NASA til AFP.

Nye mål

Går alt som det skal, daler kapselen ned i fallskjerm i Stillehavet sørvest for San Diego i 18-tiden norsk tid.

Mens NASA har konsentrert sin innsats om mål lenger ute i verdensrommet, er ferjetrafikken til og fra den internasjonale romstasjonen ISS satt ut til russerne. Private selskaper som SpaceX og Orbital Sciences har fått kontrakter på levering av forsyninger til utposten.

Ifølge NASA er det lite sannsynlig at Orion noen gang vil besøke ISS.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.