*Nettavisen* Nyheter.

Ildkulene hagler

Foto: Arne Danielsen (UiO)

Knut Jørgen Røed Ødegaard er igjen i «fistel».

Det ser ut til å ha vært unormalt mange oppsiktsvekkende ildkuler på himmelen i det siste. Astronom og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Institutt for teoretisk astrofysikk svarer ofte og mye, men denne gangen sliter han litt.

- Vi vet rett og slett ikke hvorfor det kommer så mange ildkuler nå og heller ikke om det vil vedvare. Noen ganger i året forekommer det meteorsvermer fordi Jorden passerer støvskyer i rommet, dette ser ikke ut til å være en av disse. Kanskje er det bare en tilfeldig opphopning, men det virker nesten for godt til å være sant, sier han til Nettavisen.

Både i nord og sør
Det hele begynte med en veldig kraftig ildkule over Troms og Finnmark torsdag forrige uke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Senere på kvelden observerte mange mennesker to ildkuler over Sør-Norge. Sent lørdag kveld lyste en svært kraftig ildkule opp både terrenget og himmelen i Sør-Sverige.

Deretter var det en kraftig ildkule som var synlig over store deler av Vestlandet mandag ettermiddag. Fenomenet var også synlig fra enkelte steder på Østlandet.

Røed Ødegaard følger med
- Vi hadde noe lignende i 2006, men da kom de fordelt over noe lengre tid.

Om det blir flere lysshow på himmelen utover vinteren er litt usikkert.

- Det skal imidlertid bli veldig spennende å følge fortsettelsen, medgir Røed Ødegaard.

- Meteorregnet vi har opplevd nå blir antakelig beskjedent i forhold til det vi kan vente oss 17. November, legger han til og viser til en mulig meteorstorm.

Noen fine fakta
Bare for å klargjøre litt blant begrepene, så svarer astronomen på følgende måte:

- En ildkule er en meget lyssterk meteor. Meteor og stjerneskudd er det samme og det kalles meteor når objektet sees som et lysende objekt i atmosfæren, meteoritt dersom noe skulle nå bakken slik at vi kan holde det i hånden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.